Cea mai mare conductă care transportă gazul rusesc către Germania a început luni lucrările anuale de întreținere, urmând ca fluxurile să fie oprite timp de zece zile, însă guvernele, piețele și companiile sunt îngrijorate că oprirea ar putea fi prelungită din cauza războiului din Ucraina, transmite Reuters.

Livrari gaze rusestiFoto: Peter Kovalev / TASS / Profimedia
  • UPDATE 11:34 Germania nu știe cât gaz va primi după încheierea lucrărilor de mentenanță la Nord Stream 1. „Așa cum era de așteptat, Nord Stream 1 este la zero din această dimineață. Ce se va întâmpla la finalul întreținerii, nimeni nu este în măsură să spună în acest moment. Nu vom ști mai devreme de o zi înainte de finalul programa", a declarat Klaus Mueller, șeful Bundesnetzagentur, autoritatea germană de reglementare în domeniul energiei.

Gazoductul Nord Stream 1 transportă 55 de miliarde de metri cubi (bcm) de gaz pe an din Rusia către Germania pe sub Marea Baltică. Lucrările de întreținere se vor desfășura între 11 și 21 iulie.

Luna trecută, Rusia a redus debitul la 40% din capacitatea totală a conductei, invocând întârzierea întoarcerii echipamentelor aflate în service de către compania germană Siemens Energy din Canada.

Canada a afirmat la sfârșitul săptămânii că va returna o turbină reparată, dar a spus, de asemenea, că va extinde sancțiunile împotriva sectorului energetic al Rusiei.

Vor reporni rușii Nord Stream după lucrările de întreținere?

Europa se teme că Rusia ar putea prelungi întreținerea programată pentru a restricționa și mai mult aprovizionarea cu gaze europene, dând peste cap planurile de umplere a depozitelor pentru iarnă și accentuând o criză a gazelor care a determinat măsuri de urgență din partea guvernelor și facturi dureros de mari pentru consumatori.

Ministrul german al economiei, Robert Habeck, a afirmat că această țară ar trebui să-și asume posibilitatea ca Rusia să suspende fluxurile de gaze prin Nord Stream 1 dincolo de perioada de întreținere programată.

„Bazându-ne pe tiparul pe care l-am văzut, nu ar fi foarte surprinzător acum dacă s-ar găsi un mic detaliu tehnic și atunci ar putea spune 'acum nu mai putem să-l pornim'", a declarat el la un eveniment la sfârșitul lunii iunie.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins afirmațiile potrivit cărora Rusia se folosea de petrol și gaze pentru a exercita presiuni politice, spunând că oprirea pentru mentenanță a fost un eveniment regulat, programat, și că nimeni nu a „inventat" nicio reparație.

Există și alte conducte mari dinspre Rusia spre Europa, dar fluxurile au scăzut treptat, mai ales după ce Ucraina a oprit o rută de tranzit a gazelor în luna mai, acuzând interferențe din partea forțelor rusești de ocupație.

Rusia a întrerupt complet livrările de gaze către mai multe țări europene care nu s-au conformat cererii sale de plată în ruble.

„Ultimele luni au arătat un lucru: Putin nu cunoaște tabuuri. Prin urmare, nu poate fi exclusă o oprire completă a livrărilor de gaze prin gazoductul Nord Stream", a declarat Timm Kehler, directorul general al asociației industriale germane Zukunft Gas.

Ucrainenii, supărați deoarece canadienii au reparat echipamente rusești

În weekend, Germania a salutat decizia Canadei de a emite un permis limitat în timp și revocabil" pentru a permite returnarea echipamentelor pentru conducta Nord Stream 1.

Însă ministerele ucrainene de energie și de externe s-au declarat „profund dezamăgite" și au îndemnat Canada să revină asupra unei decizii care, în opinia lor, echivalează cu adaptarea sancțiunilor impuse Moscovei „la capriciile Rusiei".

Siemens Energy a declarat că lucrează la alte aprobări oficiale și la logistică pentru a pune la dispoziție echipamentul cât mai curând posibil.

Zongqiang Luo, analist în domeniul gazelor la firma de consultanță Rystad Energy, a declarat că nu este „imposibil" ca Gazprom să folosească orice întârziere ca justificare pentru a prelungi perioada de întreținere.

În anii anteriori, perioada anuală de întreținere a Nord Stream 1 a durat aproximativ 10-12 zile și s-a încheiat la timp. Nu este neobișnuit ca în timpul întreținerii de rutină la conducte sau la infrastructura de gaze să fie detectate defecțiuni suplimentare, iar operatorii pot prelungi întreruperile dacă este necesar.

Oprirea gazelor ar echivala cu o lovitură de 200 mld. euro pentru Germania

Deși o oprire completă a gazului este considerată puțin probabilă, Gazprom nu a redirecționat fluxurile prin alte conducte, ceea ce înseamnă că este probabilă o reducere prelungită a debitului, au declarat analiștii de la Goldman Sachs.

Germania a trecut la etapa a doua a unui plan de urgență pe trei niveluri privind gazele naturale, care este un pas înainte ca guvernul să raționalizeze consumul de combustibil.

De asemenea, a avertizat asupra recesiunii în cazul în care fluxurile de gaz rusesc sunt oprite. Lovitura pentru economie ar putea fi de 193 de miliarde de euro în a doua jumătate a acestui an, au arătat luna trecută date ale asociației industriale vbw din landul Bavaria.

„Încetarea bruscă a importurilor de gaze rusești ar avea, de asemenea, un impact semnificativ asupra forței de muncă din Germania... aproximativ 5,6 milioane de locuri de muncă ar fi afectate de consecințe", a declarat directorul general al vwb, Bertram Brossardt.

Efectele ar putea fi și mai ample. O oprire completă ar menține prețurile europene la gaze, care au afectat deja industria și gospodăriile, la un nivel mai ridicat pentru mai mult timp. Prețurile angro la gazul olandez, care reprezintă referința europeană, au crescut cu peste 400% din iulie anul trecut.

„Dacă Nord Stream se oprește, sau dacă Germania își pierde toate importurile rusești, atunci efectul se va resimți în întreaga Europă de nord-vest", a declarat ministrul olandez al energiei, Rob Jetten.

Rușii ar avea și ei de pierdut

Într-un interviu acordat joi agenției Reuters, acesta a declarat că zăcământul olandez de gaze Groningen ar putea fi în continuare solicitat pentru a ajuta țările vecine în cazul unei întreruperi complete a livrărilor rusești, dar creșterea producției ar risca să provoace cutremure.

Între timp, o oprire a aprovizionării prin Nord Stream 1 ar afecta deopotrivă Rusia și Europa de Vest, deoarece Moscova ar pierde venituri importante. Ministerul de Finanțe al Rusiei a declarat în iunie că se așteaptă să primească 393 de miliarde de ruble (6,4 miliarde de dolari) din venituri suplimentare din petrol și gaze, comparativ cu suma prevăzută în planificarea bugetară.

Pentru luna iulie, se așteaptă la o depășire cu 259 de miliarde de ruble a planului său bugetar.

Lucrări mai îndelungate de întreținere ar putea duce, de asemenea, la mai multe opriri ale producției de gaze rusești, care s-ar adăuga la declinul de 9% (an la an) al producției Gazprom raportat până acum, a declarat Goldman Sachs.