​Europa a depășit Asia pentru a deveni cel mai mare cumpărător de petrol american, relatează agenția Bloomberg, citată de Interfax.

Rafinarie de petrolFoto: Paul Rapson / Sciencephoto / Profimedia Images

În lunile ianuarie-mai, Europa a achiziționat în medie 213,1 milioane de barili de petrol american, în timp ce Asia doar 191,1 milioane de barili, potrivit datelor Departamentului de Comerț al Statelor Unite.

Ultima dată când exporturile de petrol american au fost mai mari în Europa decât în Asia în același interval de timp de 5 luni de la începutul anului a fost în 2016, când Statele Unite au renunțat la interdicția exporturilor de țiței.

Christopher Haynes, un analist la institutul de cercetare în domeniul energetic Energy Aspects din Londra, afirmă că, pe măsură ce Europa încearcă să-și reducă dependența de energia rusească și să treacă la petrolul american, este probabil ca modelul actual al fluxurilor comerciale să continue.

El notează de asemenea că producția din SUA este în creștere, dar nu suficient de rapid pentru a satisface atât nevoile Asiei, cât și ale Europei. În plus, Orientul Mijlociu pare să fie limitat în capacitatea sa de a accelera producția și livrările către Europa.

„Toți ochii se vor concentra asupra faptului că OPEC poate crește capacitatea de producție anul viitor și cât de mult din cota de piață poate recupera”, afirmă și analista Elizabeth Murphy.

Uniunea Europeană a impus un embargo asupra petrolului rusesc

Uniunea Europeană a dat undă verde embargoului asupra petrolului rusesc la începutul lunii iunie după mai multe luni de negocieri care au rezultat în anumite concesii pentru Ungaria, puternic dependentă de importurile din Rusia.

La sfârșitul lunii mai președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen afirma că noul pachet de sancțiuni va duce la reducerea importurilor de petrol din Rusia cu peste două treimi.

Reducerea, care va fi pusă în aplicare până la sfârșitul anului, va „elimina o sursă uriașă de finanțare a mașinăriei de război rusești” și va pune „presiune maximă” asupra Moscovei pentru a pune capăt războiului, mai declara ea la momentul respectiv.

Înspre sfârșitul lunii iunie, administrația președintelui american Joe Biden a propus de asemenea adoptarea unor prețuri maxime pentru importurile de petrol din Rusia pentru a tăia și mai drastic sursele de finanțare ale războiului din Ucraina.

Măsura încă este discutată la nivelul cancelariilor europene, existând temeri că aceasta va duce la o reacție dură din partea Moscovei care ar putea include o tăiere imediată a tuturor exporturilor de petrol.

Urmărește ultimele evoluții din a 142-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.