Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, propune reducerea consumului de gaze cu 15% în țările UE: „În acest fel vom trece sigur peste iarnă”.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der LeyenFoto: Jacques Witt / Sipa Press / Profimedia Images

„Este un scenariu probabil acela că ar putea avea loc o întrerupere totală a furnizării de gaz rusesc, ceea ce ar afecta întreaga Uniune Europeană”, a declarat ea.

În acest sens, miercuri, Bruxelles-ul a cerut celor 27 de state membre să reducă în mod voluntar cererea de gaze naturale cu 15% în următoarele opt luni pentru a compensa scăderea livrărilor rusești și ar dori să se prevadă reduceri obligatorii în caz de urgență.

Planul dezvăluit de Comisia Europeană, care va fi discutat de statele membre, prevede ca fiecare țară să „facă tot posibilul" pentru a-și reduce consumul național de gaze cu cel puțin 15% între august 2022 și martie 2023, comparativ cu media ultimilor cinci ani în aceeași perioadă.

Bruxelles-ul propune, de asemenea, un mecanism care să stabilească „obiective obligatorii de reducere a cererii" pentru UE-27 în cazul unui „risc substanțial de penurie gravă".

Atfel, propunerea ar permite Bruxelles-ului să facă obligatorie atingerea acestui obiectiv în caz de urgență în ceea ce privește aprovizionarea - dacă UE declară un risc substanțial de penurie gravă de gaze.

Regulamentul are nevoie de aprobarea unei majorități calificate a țărilor UE. Diplomații din țările UE urmează să o discute vineri, cu scopul de a o aproba în cadrul unei reuniuni de urgență a miniștrilor energiei din țările membre, care va avea loc la 26 iulie.

Leyen: „Economisiți gaz pentru o iarnă sigură”

”Rusia folosește gazul ca pe o armă. Trebuie să ne ocupăm de securitatea noastră energetică la nivelul UE. Am învățat din pandemie că, dacă acționăm uniți, putem face față oricărei crize. Așadar, să acționăm împreună pentru a reduce consumul de gaze și pentru a asigura o plasă de siguranță pentru toate țările UE”, a subliniat von der Leyen pe Twitter într-o postare intitulată: „Economisiți gaz pentru o iarnă sigură”

Germania: Rusia folosește lipsa unei turbine drept pretext pentru reducerea livrărilor

Guvernul german a acuzat din nou miercuri Rusia că folosește absența unei turbine la gazoductul Nord Stream drept „pretext" pentru a justifica reducerea livrărilor de gaze către Europa, care ar putea fi prelungită sau chiar agravată în zilele următoare, transmite AFP.

„Este vorba de o turbină de rezervă care trebuia să fie folosită în septembrie, așa că, potrivit informațiilor noastre, este un pretext și facem totul pentru a elimina acest pretext", a declarat presei o purtătoare de cuvânt a Ministerului Economiei și Climei din Germania.

Gigantul rus Gazprom a declarat recent că nu poate garanta reluarea livrărilor către Europa prin intermediul gazoductului, care se află în întreținere, până joi dimineață.

Europa se grăbește să își umple depozitele de gaze înainte de iarnă și să își creeze o rezervă în cazul în care Moscova va restricționa și mai mult livrările, ca represalii pentru sprijinul european acordat Ucrainei în urma invaziei Rusiei.

O duzină de țări din UE se confruntă deja cu o reducere a livrărilor rusești, iar oficialii UE spun că este probabilă o oprire totală a gazelor rusești.

-------------