Premierul Nicolae Ciucă a declarat joi că România a ajuns la peste 1,6 miliarde de metri cubi de gaze naturale în depozitare și că în momentul de față nu există niciun fel de temere ca România să nu aibă gazul necesar pentru iarna 2022-2023.

Conducte gaz naturalFoto: Flickr

Acesta a dat asigurări că nu va fi nicio problemă ca până la 1 noiembrie capacitatea de depozitare să ajungă la 80%, cantitatea de gaz minim necesară pentru a trece prin iarnă și a respecta o decizie în acest sens a Comisiei Europene.

  • „Sunt 4 etape. (..) Ar fi trebuit ca până la 1 august să ajungem la 46%, 57% la 1 septembrie, 66% daca nu ma însel la 1 octombrie și 80% la 1 noiembrie. (..) Așa cum arată cifrele azi suntem peste procentele asumate și la sfârșitul săptămânii trecute aveam 200 milioane de metri cubi peste ce aveam in depozite in perioada similară a anului trecut. În momentul de față nu există niciun fel de temere ca România să nu aibă gazul necesar pentru iarna 2022-2023”, a spus joi premierul Nicolae Ciucă.

Guvernul a anunțat la data de 1 iulie 2022 că alimentarea depozitelor de gaze naturale este în parametrii conveniți, România depozitând, deja, mai mult de jumătate din ținta asumată la nivel european, de 80%, respectiv 43%.