Dupa mai multe saptamini de dispute care au riscat sa afecteze inclusiv UE, compania rusa Gazprom si cea ucraineana Naftogaz Ukrainy au ajuns la un acord final cu privire la livrarile de gaze naturale pentru restul anului 2008. Noua intelegere solutioneaza principalele puncte de disputa intre cele doua grupuri, respectiv datoria partii ucrainene pentru gazul natural consumat de la inceputul anului, pretul pentru livrarile viitoare si problema schemei dupa care se vor derula livrarile de gaze naturale destinate Ucrainei. Singurul punct care ramine de solutionat este problema pretului gazelor naturale dupa anul 2009.

Dupa doua zile de discutii, directorul general de la Gazprom, Alexei Miller, si presedintele grupului Naftogaz, Oleg Dubina, au semnat "un acord referitor la dezvoltarea relatiilor in domeniul gazelor naturale", a anuntat joi Gazprom intr-un comunicat de presa.

Potrivit acordului, intre martie si decembrie 2008 Gazprom va livra Ucrainei o cantitate de cel putin 49,8 miliarde metri cubi de gaze naturale provenind din Asia Centrala la un pret de 179,5 dolari pentru 1.000 de metri cubi. Gazele vor fi preluate direct de Naftogaz la frontiera Ucrainei cu Rusia. In schimb, chestiunea gazului natural din Asia Centrala livrat de Gazprom catre Ucraina in perioada ianuarie-februarie 2008, respectiv o cantitate de 5,2 miliarde metri cubi, va fi reglata conform actualelor contracte de livrare, care pe linga Gazprom si Naftogaz includ si societatile intermediare RosUkrEnergo si UkrGazEnergo.

De asemenea, Gazprom a anuntat ca partea ucraineana a acceptat sa plateasca un pret de 315 dolari pentru fiecare mie de metri cubi de gaze naturale rusesti care au fost livrate Ucrainei de Gazprom in perioada ianuarie-februarie 2008 prin intermediarul RosUkrEnergo.

Noul acord pare sa solutioneze principalele puncte de disputa de pina acum, respectiv datoria partii ucrainene pentru gazul natural consumat de la inceputul anului, pretul pentru livrarile viitoare si problema schemei dupa care se vor derula livrarile de gaze naturale destinate Ucrainei. Singurul punct care ramine de solutionat este problema pretului gazelor naturale dupa anul 2009. Acordul prevede ca "negocierile cu privire la aprovizionarea Ucrainei in 2009 si dupa aceasta data se vor derula tinind cont de evolutia pretului de achizitie a gazului natural provenit din Asia Centrala", informeaza Gazprom, care lasa sa se inteleaga ca pretul ar putea fi majorat.

Gazprom si Naftogaz incearca de mai multe saptamini sa ajunga la un acord cu privire la datoriile Ucrainei pentru gazul natural livrat de grupul rus Gazprom si mai ales cu privire la o noua schema de livrare a gazului, prin care sa fie exclusi intermediarii. Saptamina trecuta conflictul a atins un maxim, atunci cind Gazprom a redus la jumatate livrarile de gaze naturale destinate Ucrainei, iar Naftogaz a avertizat ca va limita tranzitul gazului natural ruses destinat clientilor din Uniunea Europeana.