Nu cred că din punct de vedere voluntar ar trebui să luăm vreo măsură în acest moment. Gradul de umplere este cu mult peste cel asumat, a declarat miercuri ministrul Energiei, Virgil Popescu, referindu-se la noul Regulament UE privind reducerea într-o primă etapă cu 15% în mod voluntar a consumului de gaze naturale.

Țările UE vor cumpăra la comun gazeFoto: Anatoly Fedotov | Dreamstime.com
  • ”Marți 26 iulie a fost aprobat noul Regulament UE cu prvire la reducerea într-o primă etapă cu 15% în mod voluntar a consumului de gaze naturale, dar acest 15% se calculează ca o medie a ultimilor 5 ani a consumului în perioada 1 august - 31 martie, deci nu e vorba de o perioada de 12 luni, ci o perioada de 8 luni din ultimii 5 ani.
  • În plus, există și niște grade de flexibilitate care diminuează acest procent de 15%. De exemplu daca este depășita ținta asumată în fața CE de umplere a depozitelor această diferență se scade din cantitatea de gaze care trebuie redusă. De asemenea din procentul de 15% se scade consumul aferent industriei neenergetice din anul 2021. În prezent la nivelul CE se finalizează modalitatea de calcul.
  • Nu cred că din punct de vedere voluntar ar trebui să luăm vreo măsură în acest moment. Gradul de umplere este cu mult peste cel asumat. Nivelul producției interne asigură funcționarea și aprovizionarea cu gaze naturale a clienților protejați, aici intrând clienții casnici, producerea de energie electrică și termică, producerea de energie electrică critică ion spitale școli, deci tot ceea ce e nevoie să poată funcționa pe perioada iernii.
  • Dacă se va ajunge la nivel de declarare a stării de urgență, de alertă la nivelul UE atunci se pune problema solidarității și atunci se va pune problema unei eventuale reduceri a consumului de gaze naturale, dar nu pentru clienții protejați.”, a declarat miercuri Virgil Popescu.

Care este rezerva de gaze naturale în acest moment

Ministrul a spus că la acest moment România are o rezervă de gaze peste nivelul asumat în fața CE.

Cu privire la rezerva de gaze, astăzi dimineață la ora 8 aveam un stoc de 1,826 miliarde de metri cubi, adică un grad de umplere total de 59,48%. Suntem peste graficul asumat în fața CE. Am depășit inclusiv ținta pe care ar trebui să o avem la data de 1 septembrie 2022, respectiv 57%. Ne dorim să depășim cu mult ținta de 80% la data de 1 noiembrie.

În acest moment fluxurile de intrare a gazelor în România sunt în parametri normali. Nu am observat nicio scădere de fluxuri, atât pe zona de sud cât și pe cea de vest, de aceea gradul de umplere e într-un ritm susținut.”, a declarat Popescu.

Acesta a spus că România este în discuții pentru aducerea de gaze din Azerbaidjan, din SUA și Emiratele Arabe Unite.