​Dată fiind creșterea prețurilor la gazele naturale în anul 2022, precum și previziunile aferente volumelor de gaze disponibile pentru tranzacționare pe piețele bursiere, există posibilitatea ca în perioada de iarnă (ianuarie-martie 2023) produsele standardizate pe termen scurt disponibile pe platformele de tranzacționare să nu fie de ajuns pentru a menține rețeaua de transport în limitele sale operaționale, atenționează Transgaz.

Facturile la gaz, mai mariFoto: Koen van Weel / AFP / Profimedia

Operatorul susține că în acest sens este necesară achiziția complementară a serviciilor de echilibrare prin intermediul cumpărării de gaze naturale din import, pentru asigurarea echilibrării fizice a Sistemului Național de Transport (SNT).

Compania a lansat o licitație deschisă pentru achiziția de servicii de echilibrare prin cumpărare de gaze naturale din import în scopul echilibrării sistemului național de transport, contract cu o valoare estimată fără TVA între 1,07 miliarde de lei și 1,3 miliarde de lei.

  • „Dacă în perioadele de cerere maximă (ianuarie-martie) sursele de gaze din producția internă și din depozitele de înmagazinare gaze naturale sunt exploatate la maxim și cantitățile de gaze achiziționate de pe burse ca și produse standardizate pe termen scurt nu acoperă necesarul de gaze care să mențină SNT în limite operaționale, atunci singura sursă disponibilă pentru menținerea SNT în limite operaționale este din import.”, se arată în caietul de sarcini al licitației.

Prestarea serviciilor de echilibrare a SNT se va face doar în urma unei solicitări ferme a Transgaz.

Durata de valabilitate a contractului este de la 01.01.2023 – 31.03.2023, iar prestarea serviciilor se va realiza în această perioadă. Prin act adițional, la solicitarea Transgaz, contractul poate fi prelungit cu o lună.

Termenul limită pentru primirea ofertelor este 13 septembrie 2022, în aceeași zi urmând să aibă loc și ședința de deschidere a ofertelor.