Ungaria, membră a Uniunii Europene, a anunțat sâmbătă că Rusia a început să îi livreze mai mult gaz natural decât s-a convenit în acordul comercial anterior, în urma unei vizite a ministrului său de externe la Moscova în luna iulie, transmite AFP.

GazpromFoto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP / Profimedia

Ministerul ungar de externe a declarat că negocierile comerciale cu Moscova „au condus la un acord", astfel încât Gazprom din Rusia a început să livreze vineri "„volume mai mari decât cele menționate în contract".

„Este de datoria guvernului ungar să obțină aprovizionarea sigură cu gaze a țării, iar noi suntem la înălțimea acestei sarcini", a scris pe Facebook un înalt oficial al ministerului, Tamas Menczer.

Până la sfârșitul lunii august, un volum zilnic suplimentar de 2,6 milioane de metri cubi pe zi va sosi din sud prin conducta Turkstream, a spus el, adăugând că sunt în curs negocieri pentru livrările din septembrie.

Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a făcut o călătorie intempestivă la Moscova în iulie pentru a discuta despre achiziționarea a încă 700 de milioane de metri cubi de gaz, pe lângă cele 4,5 miliarde de metri cubi livrate anual Budapestei înainte de conflictul din Ucraina.

„În lumina a ceea ce știm despre starea actuală a pieței europene, este clar că achiziția unui volum atât de mare este imposibilă fără surse rusești", a declarat Menczer, referindu-se la călătoria lui Szijjarto.

UE a început să pună în aplicare săptămâna aceasta un plan de reducere cu 15% a consumului de gaze naturale pentru a face față creșterii prețurilor la energie cauzate de invazia rusă în Ucraina.

Însă unele țări din blocul european sunt reticente în a urma cu strictețe planul, care, oricum, se referă la „reducerea voluntară a cererii".

Ungaria, care depinde de gazul livrat direct din Rusia, a cerut o derogare de la reducerile de consum.

-----------