Kingdom Holding, o companie saudită controlată de prințul Alwaleed bin Talal, a investit peste jumătate de miliard de dolari în 3 companii energetice importante din Rusia între lunile februarie și martie, arată documente financiare consultate de Reuters.

Printul saudit Alwaleed bin TalalFoto: Amer Hilabi / AFP / Profimedia Images

Analiștii cred că prin investițiile în Gazprom, Rosneft și Lukoil, prințul saudit a mizat pe acțiuni ale unor companii pe care le considera subevaluate, mutările sale venind în contextul în care statele occidentale au impus sancțiuni împotriva economiei ruse din cauza declanșării războiului din Ucraina pe 24 februarie.

Arabia Saudită și celelalte state din Zona Golfului au încercat să mențină până acum ceea ce ele afirmă că este o poziție neutră față de războiul din Ucraina, frustrând oficialii occidentali care au încercat să izoleze Rusia din cauza agresiunii fără precedent în Europa de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

O investigație publicată de jurnaliștii de la agenția Bloomberg săptămâna trecută arată că petrol rusesc ajunge în porturile saudite după ce este „spălat” la un terminal petrolier obscur din Egipt. Odată ajuns în Arabia Saudită, este posibil ca petrolul rusesc să ajungă în țările din întreaga lume.

Investițiile făcute de prințul saudit în companiile rusești

Kingdom Holding a efectuat investiții de 365 de milioane de dolari, respectiv 52 de milioane, în Gazprom și Rosneft, în timp ce investiția făcută în Lukoil s-a ridicat la 109 milioane de dolari.

Investițiile au fost dezvăluite în ultimele declarații financiare depuse de companie. Kingdom Holding este deținută în proporție de 16,9% de fondul suveran de investiții al Arabiei Saudite, acesta fiind condus de prințul moștenitor Mohammed bin Salman.

În ceea ce-l privește pe prințul Alwaleed bin Talal, acesta a devenit cunoscut la nivel internațional după ce a plasat un pariu extrem de profitabil pe Citigroup în anii 1990 și a fost unul dintre primii investitori ai Apple.

Prințul saudit a câștigat de asemenea sute de milioane de dolari prin investiții în companii precum Uber și Twitter.