„Nu s-a sistat niciun gaz la import. Subsidiara Gazprom în Romania, Wiee, nu a sistat furnizarea de gaze. Azi importăm 5,3 milioane metri cubi (mc) de gaze, mai puțin cu vreo 3 milioane metri cubi față de ziua precedentă. Probabil că nu a fost cerere aici în România.”, a declarat joi pentru HotNews.ro Ion Sterian, directorul general al Transgaz.

Ion Sterian, TransgazFoto: AGERPRES

Directorul general al Transgaz reactionează după informațiile prezentate joi de Profit.ro care a semnalat că importurile de gaze rusești destinate pieței interne au fost sistate brusc astăzi, în România intrând în prezent doar gazele de tranzit care ajung în Ungaria.

  • „Gazele care intră în sistemul național de transport din Romania, prin interconectările cu Bulgaria, vin cu certificate sau declarații pe proprie răspundere că au origine europeana si nu sunt numai din Rusia, ci si din Grecia, Turcia ori Azerbaidjan. Sunt mai multi traderi care aduc gaze și nu sunt toate cu gaze rusești, iar subsidiara Gazprom în Romania, WIEE, nu a sistat furnizarea de gaze.”, a declarat pentru HotNews.ro Ion Sterian, directorul general al Transgaz.

Acesta susține că într-adevăr volumele de gaze au fost mai reduse astăzi, dar că astfel de fluctuații au mai fost în acest an, ținând de cerere și ofertă.

  • „Probabil că nu a fost cerere aici în România. Furnizorii care sunt licentiați de ANRE vin și aduc gaze în România și le vând la CET-uri și companii. Este o fluctuație continuă, niciodata nu sunt volume fixe. E vorba de cerere si ofertă.
  • Undeva prin luna mai din acest an intra volumul acesta de gaze de 5-6 mln mc de gaze, dar au mai fost apoi 16-18 mln mc cubi in luna iunie. Nu e niciun pericol. E ceva normal.”, a spus acesta.

Directorul Transgaz: producția de gaze a României s-a mărit. Nu ar fi probleme și restricții pentru populație nici dacă s-ar opri importurile de gaze

Ion Sterian susține că România are suficiente gaze în stocuri și că și producția de gaze s-a mărit.

  • „Înmagazinăm 10-11 milioane mc de gaze pana maine dimineata, s-a ajuns la un procent de 67% în privinta stocurilor de gaze pentru iarna viitoare, peste ținta asumată. În acest moment avem peste 320 milioane mc mai mult inmagazinate fata de anul trecut la aceeași dată și până la finele lunii august vom ajunge la 72%.
  • În perioada de vară consumul este între 11-13 mln mc pe zi. Iarna trecuta varful de consum nu a depasit 60 mln mc pe zi. Media a fost la 55-57 milioane mc de gaze pe zi în ianuarie-februarie. Acum s-a marit producția de gaze în Romania și producția de gaze zilnică ajunge la circa 25,5-26 milioane mc, capacitatea de extractie a crescut la 31-32 milioane mc pe zi și daca adunam ajungem la cc 55-57 milioane metri cubi de gaze.
  • Și dacă am lua în calcul oprirea tuturor importurilor de gaze pe toate interconectarile, ne descurcam fără probleme, fără să venim cu restricții la populație.”, a mai precizat pentru HotNews.ro Ion Sterian, directorul general al Transgaz.

Precizările șefului Transgaz vin după ce Profit.ro a informat joi că, în mod surprinzător, importurile de gaze rusești care intrau în România din gazoductul TurkStream, prin punctul de interconectare cu Bulgaria, au fost sistate brusc, de la un nivel de 8-9 milioane mc/zi, la unul de 4,8 milioane mc/zi, din care 4,5 milioane mc/zi tranzitând România cu destinația Ungaria prin punctul de interconectare de la Csanadpalota.