Bulgaria, una dintre primele țări afectate, în aprilie, de o întrerupere a livrărilor de gaze rusești, s-a declarat luni pregătită să reia negocierile cu gigantul Gazprom, de teama unei penurii în această iarnă, relatează AFP.

Foto:

Țara balcanică, până acum puternic dependentă din punct de vedere energetic de Moscova, a refuzat să plătească în ruble și a întreprins mai multe iniţiative pentru a-și diversifica sursele de aprovizionare.

Însă guvernul prim-ministrului pro-european Kiril Petkov a fost răsturnat în iunie printr-o moțiune de cenzură, iar cabinetul interimar instalat în urma acestuia a făcut apel la „mai multă moderație” față de Rusia, de care Bulgaria este apropiată din punct de vedere istoric.

„Negocierile cu Gazprom Export pentru reluarea livrărilor în cadrul contractului actual” - care expiră la finalul lunii decembrie - „sunt acum inevitabile”, a declarat actualul ministru bulgar al Energiei, Rosen Hristov, într-o conferință de presă luni.

Este singura soluție pentru a obține un tarif acceptabil pentru companii, a explicat el, după ce a convocat patronatele și sindicatele pentru a susține această schimbare de strategie.

„Negocierile cu Gazprom vor fi dificile”, a avertizat însă oficialul, subliniind că ce va rezulta în urma acestora va depinde de guvernul care va reieși de la urne la începutul lunii octombrie.

În replică la sancțiunile impuse de Uniunea Europeană ca urmare a ofensivei ruse în Ucraina, președintele Vladimir Putin a cerut ca cumpărătorii de gaz rusesc din țările „neprietenoase” să plătească în ruble, prin conturi din Rusia, în caz contrar riscând să fie privați de livrări.

Țările care nu s-au conformat s-au trezit cu robinetele de gaz oprite: pe lângă Bulgaria, a mai fost cazul Poloniei, Danemarcei, Finlandei, Olandei și Letoniei. Pentru celelalte, fluxurile către Europa sunt în scădere: în iulie, acestea au scăzut cu aproximativ 70% față de anul trecut.

Respingând orice nou recurs la Gazprom, fostul premier Kiril Petkov a accelerat construcția unei noi conducte de interconectare cu Grecia vecină, care să primească gaz azer începând cu luna octombrie. De asemenea, a negociat livrări de gaz natural lichefiat (GNL) din SUA.

Dar aceste eforturi nu sunt suficiente, potrivit noului guvern. Livrările sunt garantate doar pentru septembrie și doar parțial pentru octombrie, a precizat luni Rosen Hristov pentru a justifica decizia de a relua contactele cu Gazprom.

___