Turcia și-a dublat importurile de petrol rusesc de la începutul anului 2022, arată noi publicate luni în contextul în care Moscova și Ankara par să își consolideze cooperarea în domeniul energetic după ce occidentul a impus sancțiuni împotriva Rusiei, relatează Reuters.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan și președintele rus Vladimir PutinFoto: Vyacheslav Prokofyev / Sputnik / Profimedia

Tranzacțiile comerciale dintre Turcia și Rusia au crescut exploziv începând cu această primăvară întrucât, spre deosebire de Uniunea Europeană și alte state partenere din NATO, Ankara nu a impus sancțiuni împotriva Rusiei și a economiei sale din cauza „operațiunii militare speciale” ordonate de Vladimir Putin pe 24 februarie.

Turcia și-a sporit importurile de petrol rusesc la peste 200.000 de barili pe zi, comparativ cu doar 98.000 de barili în același interval de timp din 2021. Ankara susține că nu impune sancțiuni împotriva Rusiei deoarece este dependentă de importurile energetice din această țară.

Președintele Vladimir Putin și omologul său turc Recep Tayyip Erdogan s-au întâlnit mai devreme în cursul lunii august, anunțând că au convenit să aprofundeze colaborarea în domeniul economic dintre țările lor.

Noile date publicate luni arată că principalele rafinării din Turcia au fost printre beneficiarele creșterii importurilor de petrol rusesc din Siberia și zona munților Ural, în timp ce achizițiile de petrol din Marea Nordului, Irak și Africa de Vest au scăzut ca volum.

Petrolul rusesc, o „alegere evidentă” pentru Turcia

„Alegerea rafinăriilor turcești a fost evidentă întrucât ele nu au nicio limită asupra cumpărării de petrol rusesc”, a declarat un analist pentru agenția Reuters, adăugând că marjele de profit ale companiilor importatoare din Turcia sunt susținute de petrolul extras în zona Uralilor.

La începutul lunii august președintele Recep Erdogan a anunțat de asemenea că Ankara va plăti importurile de gaze naturale rusești în ruble, deși Turcia nu se află pe lista „țărilor neprietenoase” cărora Gazprom la cere acest lucru la ordinele președintelui Vladimir Putin.

„Un aspect pozitiv al vizitei noastre la Soci este acordul nostru cu dl Putin privind rubla. Dacă Dumnezeu permite, schimburile noastre în ruble vor asigura beneficii Turciei şi Rusiei", Erdogan după ce s-a întors de la Soci, stațiunea de la malul Mării Negre unde s-a întâlnit cu liderul de la Kremlin.

Uniunea Europeană a impus un embargo asupra petrolului rusesc la începutul lunii iunie ca parte a unui nou pachet de sancțiuni menit să taie finanțarea mașinăriei de război a Rusiei.

Urmărește ultimele evoluții din a 180-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.