Ministrul liberal al Energiei, Virgil Popescu, a precizat miercuri că estimarea ANRE privind impactul bugetar al plafonării prețurilor la energie și gaze pentru perioada aprilie-decembrie din acest an, în baza Ordonanței 27/2022, a fost redusă de la 40 miliarde de lei la 16 miliarde de lei. Pe de altă parte, ministrul PSD al Finanțelor, Adrian Câciu, a spus recent că estimarea inițială a impactului bugetar a fost de 9 miliarde de lei și că spre această sumă ne îndreptăm.

Factura la energieFoto: Agerpres
  • ”Eu am văzut o estimare la un moment dat, dată pe surse, a celor de la ANRE, de 40 miliarde de lei, și încă o dată pe surse că am fi cerut noi 31 de miliarde. Eu nu spun public lucrurile din interiorul Coaliției.”, a declarat miercuri Virgil Popescu, ministrul Energiei, întrebat care vor fi costurile plafonării prețurilor la energie și gaze în acest an.

La insistențele jurnaliștilor de a explica ce costuri vor fi de la buget, apropos de sumele primite la rectificarea bugetară, ministrul Energiei a spus că „estimarea ANRE privind impactul bugetar s-a redus de la acel 40 miliarde de lei la 20 de miliarde și ulterior la 16 miliarde de lei.”

  • „Asta a fost estimarea ANRE (n.a pentru impactul bugetar pentru acest an al schemei de plafonare). Estimarea se face de ANRE care agreghează toate datele împreună cu Ministerul de Finanțe pentru că acolo se strâng toate datele.”, a spus Popescu.

Întrebat dacă vor fi bani la buget, ministrul Energiei a răspuns: `Eu vă pot relata ceea ce au spus toți liderii politici că tot ceea ce trebuie plătit, se va plăti".

Ordonanța 27/2022 care a stabilit schema de compensare la energie și gaze naturale pentru perioada aprilie 2022-martie 2023 va fi modificată de Guvern cel mai probabil în perioada septembrie-octombrie anul acesta.

Plafonarea prețurilor va continua și după 31 martie 2023, dar Coaliția ia în calcul acum o supraimpozitare pe tot lanțul din energie.

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu: Ordonanța aceasta iniţial a avut nouă miliarde de lei impact și acolo ne ducem

De menționat faptul că la adoptarea rectificării bugetare, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat că estimarea inițială privind impactul bugetar al Ordonanței 27/2022 a fost de 9 miliarde de lei.

  • „Din păcate, se ajunge în situaţia aceasta atunci când apar tot felul de estimări pe surse, care nu mai au nicio legătură cu ordonanța şi estimarea inițială, pentru că au fost tot felul de discuţii, pe care le-am avut în spaţiul public.
  • Ordonanța aceasta iniţial a avut nouă miliarde de lei impact şi, dacă stăm să calculăm cele cinci puse acum cu ce vine la a doua rectificare, acolo ne ducem. Nouă miliarde de lei faţă de sumele pe care le-am văzut şi care, de fapt, creează o întreagă emoție şi la cetățeni, şi la economie, dar şi la cei care se uită de afară, nu mai înțelege nimeni, domnule, care este suma.
  • Din păcate, eu cred că ANRE trebuie să joace un rol mai..., pentru că acolo se depun facturile.”, a declarat săptămâna trecută ministrul Finanțelor, la adoptarea rectificării bugetare.

Ministrul Câciu a spus că Ministerul Energiei a solicitat la rectificare credite de angajament de 2,5 miliarde de lei.

„Au fost o serie de erori în informările primite de la ANRE; am conciliat aceste rezultate - sunt 2,5 miliarde. (..) Creditele de angajament solicitate de Ministerul Energiei și inițial înaintea reconcilierii au fost de 2,5 miliarde de lei, de aceea am și alocat 2,5 miliarde de lei. Dar alocarea pentru energie nu este de doar 2,5 miliarde, este în jur de 5 miliarde de lei, pentru că sunt și sumele alocate Ministerului Muncii. După cum știți, Ministerul Muncii achită deconturile pentru consumatorii casnici, Ministerul Energiei, pentru economie”, a mai spus atunci Câciu.