Acum o săptămână, guvernul german a anunțat perceperea suprataxei la gazele naturale, începând cu 1 octombrie. Practic, o socializare a costurilor, pentru a sprijini furnizorii de gaz. 34 de miliarde euro vor fi percepute până în aprilie 2024. Grosul încasărilor va merge însă la doi parteneri comerciali ai Rusiei.

Sediul filialei Gazprom în GermaniaFoto: John MacDougall / AFP / Profimedia Images

Taxa pe gaze în favoarea furnizorilor, care sunt sub presiune din cauza reducerilor de aprovizionare cu gaze din Rusia, a fost entuziast primită de aceștia. Douăsprezece companii au susținut deja creanțe în valoare totală de aproximativ 34 de miliarde de euro, a anunțat luni, pe site-ul său, joint venture-ul operatorilor de rețele de gaze, Trading Hub Europe (THE).

Printre aceștia se numără gigantul energetic cu probleme, Uniper, filiala Leipzig EnBW VNG, furnizorul Oldenburg EWE și OMV din Austria. Despre Uniper, problemele sale de lichiditate și ajutorul cerut de la statul german am scris în detaliu pentru Honews, aici.

Noul SEFE și banii cei mulți

Potrivit informațiilor de la Reuters și agenția de presă dpa, citate de Welt.de, peste 90% din cele 34 de miliarde de euro care vor fi încasate pentru taxa pe gaz până în aprilie 2024 vor fi atribuite companiilor Uniper și fostei Gazprom Germania.

Potrivit informațiilor de la insiderii consultați de publicația germană, numai Uniper primește aproximativ două treimi din taxă. Şeful Uniper, Klaus-Dieter Maubach, vorbise deja despre peste 50%, săptămâna trecută.

Aproximativ 25% revin Gazprom Germania, care se numește acum SEFE și principalilor săi parteneri contractuali, Wingas și VNG.

Alt furnizor important, RWE, a declarat deja că va renunța la taxă, neavând pretenții la compensarea vreunui prejudiciu financiar: „După cum se știe, noi înșine suportăm pierderile.”

Între timp, prețul gazului în Europa a continuat să crească, atingând chiar 18% in plus, până la 292,50 euro pe megawat/oră. Acest lucru a fost remarcat în piață odată cu anunțul unei noi întreruperi a furnizării de gaze rusești către Europa, prin conducta Nord Stream 1.

Pe scurt despre suprataxă

Suplimentul de cost pentru gaz este destinat să protejeze piața germană de gaze împotriva colapsului. Oricine se încălzește cu gaz în Germania trebuie să plătească mult mai mulți bani decât acum un an.

Acum, încălzirea cu gaz este și mai scumpă, pentru că guvernul a decis: consumatorii trebuie să plătească și o suprataxă pentru gaz. Aceasta este destinată să sprijine companiile care cumpără gaze pentru Germania.

Cui se aplică suprataxa pe gaz și cât timp? Taxa pe gaz se percepe tuturor consumatorilor care încălzesc cu gaz: de la 1 octombrie vor trebui sa plătească cu 2,4 cenți în plus pe kilowatt/oră, indiferent de furnizorul de la care își iau gazul.

Prin urmare, clienții acelor companii trebuie să plătească și suprataxa, pe ceva ce practic nu consumă. Suprataxarea, care poate fi și ajustată, se aplică, prezumtiv, vreme de doi ani.

Cât de mare este suprataxa de gaz? Din 15 august 2022 se știe că suprataxa pe gaz pentru gospodăriile germane ar urma să fie de 2,419 cenți pe kilowatt/oră de gaz. Această valoare este aproximativ la mijlocul valorilor estimate anterior . Un exemplu de calcul: Cu un consum anual de 16.000 kWh pentru un spațiu de locuit de 100 de metri pătrați, ar fi 387 de euro pe an. La aceasta se adaugă TVA-ul.

Decizia guvernului german

În comunicatul sau oficial, guvernul german explică:

„În situația actuală, importatorii de gaze au nevoie de sprijin pentru a compensa costurile mari de achiziție de gaze. În caz contrar, există riscul ca acele companii importante pentru funcționarea pieței de gaze și securitatea aprovizionării să se prăbușească. Prin urmare, guvernul federal a inițiat o suprataxă pentru gaz care urmează să se aplice de la 1 octombrie 2022.

Legea privind securitatea energetică prevede această ajustare echilibrată a prețurilor: costurile suplimentare suportate la achiziționarea de gaz de înlocuire pot fi distribuite consumatorilor de gaze prin intermediul unei taxe. Pe 4 august, guvernul federal a adoptat ordonanța necesară de ajustare a prețului gazelor. A intrat în vigoare pe 9 august.

Managerul zonei de piață, Trading Hub Europe, a anunțat pe 15 august că taxa va fi inițial de 2,4 cenți pe kilowatt-oră. Suplimentul urmează să fie perceput pentru toți consumatorii de gaze și se va încheia pe 1 aprilie 2024. Facturarea va avea loc, în general, până la 30 septembrie 2024. Suplimentul va fi facturat lunar și poate fi ajustat la fiecare trei luni.

Cu toate acestea, având în vedere creșterea prețurilor la gaze, guvernul federal dorește să ușureze și mai mult povara cetățenilor. Prin urmare, reduce TVA-ul la consumul de gaze de la 19 la sută la șapte procente. Această reducere este limitată până la 31 martie 2024”.