Republica Cehă va propune o reuniune extraordinară a Consiliului UE pentru Energie cât mai curând posibil pentru a face față creșterii prețurilor la energie, a declarat vineri ministrul Industriei, Jozef Sikela, potrivit Reuters.

Linii de transport pentru energie electricăFoto: Dreamstime.com

„Suntem într-un război energetic cu Rusia și acest lucru dăunează întregii UE", a afirmat Sikela pe Twitter.

Republica Cehă deține în prezent președinția rotativă a UE.

„De comun acord cu Comisia Europeană și cu premierul Petr Fiala, voi propune convocarea unei reuniuni extraordinare a Consiliului UE pentru Energie la cea mai apropiată dată posibilă", a declarat Sikela.

Comisia Europeană a precizat luna aceasta că "evaluează de urgență diferitele posibilități de a introduce plafoane de preț pentru gaze", fără a preciza ce formă ar lua un astfel de plafon.

Bruxelles-ul a declarat că va consulta statele membre ale UE cu privire la plafoanele de preț și va prezenta propuneri în toamnă, dacă acestea vor fi necesare.

Anunțul Cehiei vine după ce, joi, prețurile angro ale gazelor naturale din Olanda și Marea Britanie au crescut la cel mai ridicat nivel din martie și până acum.

Vineri autoritatea de reglementare din Regatul Unit a spus că facturile la energie ale britanicilor vor crește cu 80%, ajungând la o medie de peste 3.500 de lire (4.200 de euro) pe an începând din octombrie.

În același timp, ca să nu încarce gaz în conducta Nord Stream, rușii îl ard în cantități enorme în atmosferă.

De asemenea, Rusia poartă negocieri cu mai multe țări din Asia pentru a încheia contracte de furnizare de petrol pe termen lung cu discounturi puternice.

(foto DreamsTime)