Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a explicat, luni seară, că 4,2 milioane de gospodării au o factură la energie electrică de doar 37 de lei, datorită consumului mic şi a preţului plafonat de Guvern. În total, potrivit ministrului, 7,2 milioane de gospodării consumă 155kw, iar 8 milioane consumă 221kw.

Virgil PopescuFoto: Guvern, Facebook

Virgil Popescu a precizat, luni seară, la Digi24, că prin noua ordonanţă prin care se plafonează preţurile la energie, se încurajează reducerea consumului de energie, potrivit news.ro.

”Mi se pare mult prea mult să vorbim că cineva vrea să încalce legislaţia europeană. Aici vorbim de a asigura securitatea cetăţenilor României şi a europenilor, pentru această iarnă. Iar în această iarnă, dacă vorbim de electricitate, nu s-a schimbat nimic faţă de ordonanţă, că vorbeam de o anumită schimbare, doar o încurajare a reducerii economiei. Până în 100 kw rămân rămân la fel, 0,68 lei şi aici trebuie să spunem oamenilor, 4,2 milioane de gospodării, consumă în medie, 54kw. Apoi încă 3 milioane de gospodării, consumă 155kw. Deci 7,2 milioane de gospodării, consumă până în 155kw. 8 milioane de gospodării consumă până în 221kw”, a declarat Virgil Popescu.

Ministrul Energiei a adăugat că sunt două plafoane prevăzute.

”Noi avem 2 plafoane, plafonul de consum de 100kw şi plafonul de consum de 300kw. La plafonul de consum de 300kw, tot ce este până în 255kw, se plăteşte 80 de bani, diferenţa între 255 şi 300 este la preţul contractual. Această diferenţă este pentru a începe să descurajăm consumul”, a subliniat ministrul.

Virgil Popescu a adăugat că nu înţelege de ce se induce panica pe piaţa românească, privind preţul energiei electrice.

”Ca să înţelegem şi în cifre, exact, despre ce este vorba. Dacă 4,2 milioane consumă 54kw, asta înseamnă că mai mult de jumătate din populaţia României plăteşte 37 de lei, atâta înseamnă 54kw cu 68 de bani. Dacă îi adăugăm şi pe ceilalţi, până la 155, plătesc 120 de lei. (...) Mi-e foarte greu să înţeleg de ce există această încercare de inducere a unei panici în rândul populaţiei că la energie electrică vor fi facturi fabuloase la populaţie. Încurajăm oamenii să treacă pe becuri LED, să îşi ia electrocasnice eficiente energetic”, a declarat Virgil Popescu.