Gazoductul rusesc Nord Stream 1 nu va relua livrările de gaze naturale către Europa până când Siemens Energy nu va repara echipamentele defecte, a declarat marți directorul general adjunct al Gazprom, Vitaly Markelov, transmite Reuters.

Rușii au oprit de tot Nord Stream, dar dau vina pe sancțiuniFoto: DreamsTime

„Ar trebui să întrebați Siemens. Ei trebuie să repare mai întâi echipamentele", a declarat acesta în marja Forumului Economic Estic din portul rusesc Vladivostok, când a fost întrebat când ar putea începe din nou să pompeze gaze.

Gazprom a susținut vineri că a detectat o scurgere de ulei de motor la singura turbină care mai funcționează la stația de comprimare Portovaya pentru sistemul Nord Stream 1 și că va întrerupe furnizarea până când aceasta va fi reparată.

Compania germană Siemens Energy a spus încă de sâmbătă că nu a fost solicitată să efectueze lucrările de reparații și că scurgerea raportată de Gazprom nu afectează de obicei funcționarea unei turbine și că poate fi sigilată la fața locului.

De asemenea, a precizat că alte turbine sunt disponibile pentru a fi utilizate la stația de compresoare afectată.

Marțea trecută Rusia a oprit complet livrările de gaz natural rusesc către Germania și celelalte țări europene alimentate prin gazoductul Nord Stream, pentru lucrări de întreținere de câteva zile, dar vineri Gazprom a anunțat că furnizările către Europa rămân suspendate pe termen nedefinit.

Prețul gazelor naturale a sărit luni cu 30% pe piețele europene după anunțul făcut de Gazprom.

Luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reiterat poziția Moscovei potrivit căreia problemele legate de aprovizionarea cu gaze din Rusia sunt în întregime rezultatul sancțiunilor occidentale.

(foto articol © Tomasragina | Dreamstime.com)

------------