„Bulgargaz negociază cu Gazprom Export. Există o nuanță politică foarte puternică din partea rusă”, a declarat marți ministrul bulgar al energiei, Rosen Hristov, potrivit publicației Mediapool, citată de Rador.

Livrari gaze RusiaFoto: kremlin.ru

Declarația sa vine după ce săptămâna trecută directorul executiv al Bulgargaz, Denița Zlateva, a declarat că compania bulgară nu participă la negocierile cu Gazprom. Iar în urmă cu o zi ministrul interimar al economiei, Nikola Stoianov, a spus că negocieri au loc cu siguranță, dar nu știe cine le poartă.

Acum, din cuvintele ministrului bulgar al energiei se înțelege că compania rusă nu a anunțat care vor fi prețurile și dacă se vor relua livrările. „Nu am primit răspunsuri de la ei pe diverse aspecte - prețuri, termene de livrare, protecție prin clauze. În acest moment, nu credem că implicarea directă a guvernului în negocierile cu guvernul rus va duce la un rezultat mai pozitiv. Miniștrii nu vorbesc cu rușii. Pentru moment, credem că aceasta este cea mai corectă decizie”, a adăugat el.

Hristov a mai spus că de la 1 octombrie va fi pus în funcțiune interconectorul cu Grecia. Prin intermediul acestuia, va curge cantitatea convenită din Azerbaidjan, iar Bulgaria va începe negocieri pentru cantități suplimentare de gaz azer, așteptându-se o ofertă pentru cantități și preț.

„Cred că nu ne așteaptă o iarnă rece. Ne propunem să optimizăm preţul”, a subliniat ministrul. Potrivit acestuia, cabinetul interimar lucrează și la alte opțiuni pentru aprovizionarea cu gaz lichefiat și gaze de conductă din Turcia.

Referitor la refuzul guvernului legat de 6 din cele 7 petroliere cu gaz lichefiat, Hristov a explicat că în Grecia nu există stații libere pentru descărcarea petrolierelor, pentru că totul a fost rezervat. Ministrul a adăugat că dacă Bulgaria ar fi convenit cu intermediari pentru descărcare, prețul ar fi fost mare.

La mijlocul lunii octombrie, Grecia va anunța o licitație pentru stațiile de descărcare pentru anul viitor. Abia după aceea va fi anunțată o licitație pentru petroliere cu gaz lichefiat, a subliniat Hristov.

Cabinetul bulgar interimar a convenit o stație în Turcia, în care va fi descărcat un petrolier cu gaz lichefiat. „Intenționăm să discutăm cu partea turcă despre utilizarea pe termen lung a acestor stații de descărcare”, a adăugat el.