​​De la cel mai înalt nivel, autoritățile spun că România nu va rămâne fără energie la iarnă. Premierul Ciucă afirmă însă că nu sunt excluse „scenarii și ipoteze, inclusiv un scenariu negru”. Precizările vin în contextul în care un document confidențial al Dispecerului Energetic Național (DEN) recomandă autorităților, printre altele, să îi pregătească pe consumatori pentru eventualitatea în care va fi nevoie de raționalizări.

Nicolae CiucaFoto: Guvernul Romaniei

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că, în urma analizei făcute până acum la nivelul Guvernului, nu s-a identificat riscul ca ţara noastră să rămână fără energie, dar trebuie să fie pregătiră pentru „ipoteze și scenarii”.

„Din analiza de până acum nu identificăm riscul ca ţara noastră să rămână fără energie. Sigur, trebuie să fim pregătiţi pentru ipoteze şi scenarii, inclusiv un scenariu negru în care neprevăzutul poate să se întâmple şi atunci, la comandamentul de săptămâna viitoare, tocmai aceste ipoteze şi scenarii le vom discuta şi vom stabili ce avem de făcut. Există, de asemenea, o punere în aplicare a unui sistem gradual de măsuri care au ca prim obiectiv să menţină aprovizionarea cu energie electrică a cetăţenilor", a spus premierul.

Avertismentul Dispecerului Energetic Național

Profit.ro a scris joi că Dispecerul Energetic Național (DEN) estimează că deficitul de energie electrică din producția internă pentru acoperirea consumului la iarnă, precum și riscul de intrare a sistemului energetic în stare de alertă ca urmare a funcționării fără rezerve va crește masiv față de prognozele de dinaintea sezonului rece anterior.

DEN recomandă actualităților pregătirea consumatorilor pentru eventualitatea în care va fi nevoie de raționalizări și să relaxeze temporar restricțiile privind încălzirea cu lemne, pentru reducerea cererii de electricitate și gaze, scrie sursa citată.