După ce Comisia Europeană va da înapoi în privința plafonării prețului pentru gazele naturale importate din Rusia, alegând în schimb să meargă pe ideea suprataxării companiilor energetice, organismul condus de Ursula von der Leyen are în vedere măsuri fără precedent de reducere a cererii de energie electrică.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der LeyenFoto: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP / Profimedia

Potrivit unui document de lucru al CE obținut de Euractiv, un obiectiv major impune statelor membre ale UE să:

  • „reducă consumul total de energie electrică" din gospodării - de exemplu, prin campanii de informare publică sau licitații pentru "energie neconsumată";
  • „un obiectiv obligatoriu de reducere cu cel puțin 5% a consumului net de energie electrică în timpul orelor de vârf de preț"
  • „să își reducă consumul net lunar de electricitate cu cel puţin 10%”

Pentru a atinge acest obiectiv, țările UE sunt încurajate să ia în considerare "măsuri bazate pe piață, cum ar fi licitațiile sau sistemele de licitație", care pot include "stimulente financiare sau compensații pentru părțile participante pe piață", se arată în proiect.

Reacțiile inițiale la aceste propuneri au fost mai degrabă pozitive

"În primul rând, trebuie să moderăm cererea", a declarat Kristian Ruby, secretarul general al Eurelectric, asociația industriei energetice din UE. "Atunci când există mai puțină ofertă, trebuie să aveți mai puțină cerere - este un lucru fundamental", a declarat el pentru Euractiv.

"Economisirea energiei este lucrul cheie care trebuie făcut în acest moment", a declarat Bram Claeys de la Regulatory Assistance Project (RAP), un think-tank pentru energie curată. "Este una dintre puținele acțiuni care mai pot avea un impact în această iarnă", a declarat el.

Taxă pe profiturile mari

Dacă statele membre nu au căzut de acord pentru plafonarea prețului la gaze și petrol, este așteptat ca executivul UE să introducă o taxă pe profiturile ridicate ale companiilor ce ard combustibili fosili, urmând ca o măsură separată să fie adoptată pentru producătorii de electricitate ce generează emisii de carbon reduse.

Companiile din domeniul petrolier, gazelor naturale și cărbunelui vor trebui să facă o contribuție financiară „de solidaritate” pe baza „surplusului taxabil făcut în anul fiscal 2022”, potrivit documentului redactat de Comisie.

The Guardian notează că Ursula von der Leyen va publica probabil miercuri planul de a gestiona situația privind creșterea prețurilor la electricitate în blocul comunitar, concomitent cu susținerea discursului privind starea uniunii.

foto: Dreamstime