​Ministrul Energiei, Virgil Popescu, susține că nu crede că prețul motorinei va trece de 9 lei/litru până la 1 octombrie, data la care expiră schema de reducere voluntară cu 50 de bani la carburanți, măsură intrată în vigoare la data de 1 iulie. Popescu spune că a avut discuții în piață și se așteaptă la corecții în jos a prețului motorinei.

MotorinăFoto: Björn Wylezich / Dreamstime.com

Virgil Popescu: E posibil să vină o nouă corecție în jos a prețului motorinei

  • „România este importatoare de motorină. Am văzut o creștere și eu astăzi și ieri, de la 8,33 lei la 8,44 de lei, deci o creștere de 11 bani. Cotația motorinei în urmă cu 10 zile din ce am apucat să verific în această dimineață a crescut ușor odată și cu paritatea leu-dolar, nu leu-euro, pentru că acciza se plătește la dolar.
  • Și în general când vorbim de accize trebuie să ne uităm la dolar, nu la euro. A crescut e adevărat și euro și a revenit, dar nu estimez o creștere foarte mare a prețului la motorină.
  • Am mai discutat în piață și e posibil să așteptăm să vină o nouă corecție în jos a prețului motorinei.”, a declarat miercuri ministrul Virgil Popescu.

Ministrul a mai precizat că „prețul petrolului este una și se reflectă direct în prețul benzinei, care a tot scăzut, însă cotația motorinei este influențată de cotația internațională a motorinei nu a petrolului, pentru că suntem importatori și de motorină”.

Până la 1 octombrie credeți ca va ajunge prețul al nivelul de la 1 iulie? Nu, răspunde ministrul.

Există pericolul să treacă iar de 9 lei?

  • „Eu nu cred că se va întâmpla acest lucru. V-am spus că va urma, așa cred eu din piață, și o corecție în jos, pe unde este acum se va menține.”, a spus Popescu.

Va fi prelungită reducerea voluntară cu 50 de bani la carburanți și de la 1 octombrie?

Întrebat dacă Guvernul va prelungi sau nu schema de compensare cu 50 de bani la benzină și motorină, măsură care expiră la 30 septembrie 2022, ministrul Energiei a spus că momentan acest lucru nu a fost tranșat în Coaliție.

  • „Referitor la ce se va întâmpla de la 1 octombrie, cred că trebuie să mai așteptăm un pic. O să avem discuții probabil la nivelul Coaliției de guvernare, în interiorul Guvernului și vom anunța o decizie.”, a mai spus ministrul Virgil Popescu.

HotNews.ro a scris marți că benzinăriile mai pot aplica voluntar reducerea cu 50 de bani la carburanți, iar prețurile la motorină au tot crescut față de cele la benzină, ajungând în medie cu 30 de bani sub nivelul din 1 iulie, când a intrat în vigoare schema de compensare. Pericolul este ca prețul la motorină să revină iar la peste 9 lei/litru.

Sursa foto: Dreamstime.com