Premierul norvegian Jonas Gahr Stoere se va întâlni joi cu producătorii de gaze pentru a discuta despre contracte de furnizare pe termen lung care ar putea contribui la stabilizarea prețurilor la vânzările de gaze către Europa, a declarat marți la postul public de televiziune al țării, NRK, potrivit Reuters.

Platforma de extragere a gazelor naturale de lângă coastele norvegieneFoto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

„Nu este în interesul Norvegiei să existe actuala instabilitate. Aș prefera ca aceste prețuri să se stabilizeze, de preferință la un nivel mai scăzut", a adăugat el.

Cu toate acestea, Stoere a repetat că stabilirea unui plafon al prețului la gaze, așa cum au sugerat unii cumpărători europeni, ar putea avea un impact negativ asupra aprovizionării și ar fi o „alegere proastă".

Norvegia a devenit principalul furnizor european de gaze prin gazoducte, în condițiile în care Rusia și-a redus livrările, Moscova susținând că reducerea livrărilor este provocată de probleme tehnice cauzate de sancțiunile occidentale impuse de invazia sa în Ucraina.

Compania norvegiană cu capital majoritar de stat Equinor, Shell, Wintershall Dea, TotalEnergies, Vaar Energi și ConocoPhillips se numără printre principalii producători de gaze din Norvegia.

Miniștrii Energiei din Uniunea Europeană vor încerca să aprobe noi măsuri la nivelul întregului bloc pentru a reduce prețurile în creștere ale gazelor și energiei electrice în cadrul unui summit de urgență care va avea loc pe 30 septembrie.

Diplomații UE susțin că există un sprijin larg pentru plafonarea veniturilor producătorilor de energie electrică, precum și pentru planurile de reducere a cererii de energie electrică, însă țările sunt împărțite în ceea ce privește plafonarea prețului la gaze.

----------------