Prețurile la motorină au început să scadă ușor de joi, 15 septembrie, în București, după ce în ultima perioadă au crescut constant în raport cu prețurile la benzină. Întrebat vineri dacă Guvernul va prelungi schema de compensare cu 50 de bani la carburanți, premierul Ciucă a spus că o decizie va fi luată până la finele acestei luni.

Alimentare carburantFoto: Monkey Business Images / Dreamstime.com
  • „Urmează ca în ședința de Coaliție de săptămâna viitoare să luăm o decizie. După cum ați putut observa această măsură a funcționat încă de a 2-a zi de când am luat decizia respectivă.
  • Acum trebuie să analizăm care sunt elementele de evoluție a prețurilor la carburanți, care este evoluția prețului la petrol pe piața internațională și în funcție de aceasta vom lua decizia.”, a declarat vineri premierul Nicolae Ciucă.

Schema de compensare cu 50 de bani la litrul de benzină și motorină a intrat în vigoare la data de 1 iulie 2022, moment în care prețurile au scăzut într-adevăr.

Schema de compensare este voluntară pentru benzinării, iar reducerea de 50 de bani este suportată în mod egal de la bugetul de stat și benzinării. Această schemă este valabilă până la data de 30 septemnrie, de aceea este de urmărit dacă Guvernul va mai prelungi sau nu măsura.

Prețurile la motorină au început să scadă în București din 15 septembrie

Datele analizate de HotNews.ro arată că prețurile la motorină în București au început să scadă ușor de joi, 15 septembrie, după creșteri continue în ultima perioadă.

Astfel, prețul mediu al unui litru de motorină standard era de 8,35 de lei în data de 15 septembrie, prima scădere din această lună, după un val de aprecieri, potrivit datelor Peco-online.ro.

La finele lunii august 2022, prețul mediu al unui litru de motorină în București a fost de 8,36 de lei, prețuri care au început ulterior să crească în fiecare zi.

Ce a declarat miercuri Virgil Popescu: E posibil să vină o nouă corecție în jos a prețului motorinei

HotNews.ro a scris marți, 13 septembrie, că prețurile la motorină au tot crescut față de cele la benzină, ajungând aproape de nivelul din 1 iulie, când a intrat în vigoare schema de compensare cu 50 de bani la benzină și motorină și când prețurile au scăzut.

Întrebat miercuri, 14 septembrie, la Guvern dacă se așteaptă ca prețul la motorină să revină la peste 9 lei/litru, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a spus că nu crede și că are informații din piață că ar urma scăderi la prețul motorinei.

  • „România este importatoare de motorină. Am văzut o creștere și eu astăzi și ieri, de la 8,33 lei la 8,44 de lei, deci o creștere de 11 bani. Cotația motorinei în urmă cu 10 zile din ce am apucat să verific în această dimineață a crescut ușor odată și cu paritatea leu-dolar, nu leu-euro, pentru că acciza se plătește la dolar.
  • Și în general când vorbim de accize trebuie să ne uităm la dolar, nu la euro. A crescut e adevărat și euro și a revenit, dar nu estimez o creștere foarte mare a prețului la motorină.
  • Am mai discutat în piață și e posibil să așteptăm să vină o nouă corecție în jos a prețului motorinei.”, a declarat miercuri ministrul Virgil Popescu.

Ministrul a mai precizat că „prețul petrolului este una și se reflectă direct în prețul benzinei, care a tot scăzut, însă cotația motorinei este influențată de cotația internațională a motorinei nu a petrolului, pentru că suntem importatori și de motorină”.

Ce prețuri la motorină sunt azi în București

Datele analizate de HotNews.ro arată că principalele 5 mari lanțuri de benzinării, Petrom, Lukoil, OMV, MOL, Rompetrol aveau vineri, 16 septembrie 2022, următoarele prețuri la motorină:

Motorina standard:

  • Petrom: între 8,24 lei și 8,27 lei
  • Lukoil: între 8,26 lei și 8,29 lei
  • Mol: între 8,31 lei și 8,35 lei
  • OMV: între 8,32 lei și 8,35 lei
  • Rompetrol: între 8,31 lei și 8,35 lei

Rămâne de văzut în perioada următoare, ce va decide Guvernul la finele lunii septembrie, respectiv dacă va mai păstra această schemă de ajutor sau nu.

Sursa foto: Dreamstime.com.