Ministerul Resurselor Naturale din Rusia a anunțat luni că rezervele de gaze naturale ale țării au scăzut în 2021 cu 6,3%, o situație neașteptată dat fiind rolul de furnizor al Europei înainte de declanșarea războiului din Ucraina, relatează Lenta.

Gazprom GermaniaFoto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Informația a fost prezentată într-un raport privind starea și protecția mediului în Rusia în 2021 pe care ministerul de la Moscova l-a publicat abia acum.

De asemenea, Rusia are mai puține rezerve de cărbune și uraniu, acestea reducându-se cu 0,11%, respectiv 0,41%.

Reducerea rezervelor explorate a afectat și minereul de fier, plumb, zinc, bauxită și staniu. În general, comparativ cu 2012, în 2021, s-a observat o tendință negativă pentru majoritatea tipurilor de combustibil și resurse energetice, potrivit raportului redactat de Ministerul rus al Resurselor Naturale.

În schimb, rezervele de petrol au crescut 0,11% în 2021, cele de cupru cu 4,8%, de wolfram cu 0,36%, argint cu 0,73% și aur cu 1,31%.

Igor Șpurov, șeful Comisiei de Stat pentru Rezervele Naturale ale Rusiei, susține că rezervele totale dovedite ale țării pot asigura consumul de petrol intern pentru 39 de ani, de gaze naturale pentru 80 de ani și pentru cărbune pentru o perioadă și mai lungă de timp.

Uniunea Europeană a impus la începutul lunii iunie un embargo asupra importurilor de petrol din Rusia, motiv pentru care Moscova a început să caute clienți alternativi.