​​Premierul Nicolae Ciucă a cerut miercuri Ministerului Energiei și Finanțelor să pregătească măsurile privind compensarea prețurilor la carburanți, astfel încât actul normativ să fie adoptat în ședința de Guvern de săptămâna viitoare.

Pret benzina PetromFoto: HotNews.ro / Adrian Vasilache
  • „Au fost de asemenea discutate măsurile pe care le vom adopta la nivelul Guvernului în ceea ce privește compensarea prețului la carburant. Rog Ministerul Energiei si Ministerul Finanțelor ca în ședința de Guvern de săptămâna viitoare să putem să adoptăm actul normativ.
  • Pentru sprijinirea populației care folosește lemne pentru încălzire am luat decizia să identificăm măsurile care se impun astfel încât să avem pe masa Guvernului nu mai tarziu de finele acestei luni proiectul de act normativ, astfel încât să adoptăm și măsurile necesare sprijinirii acestui segment de populație.
  • În ceea ce privește eficientizarea energetică am discutat și am luat decizia ca Ministerul Mediului să vină cu acea măsură în care să sprijinim populația pentru înlocuirea becurilor cu filament cu cele pe bază de LED concomitent cu măsuri care să contribuie la reducerea risipei la nivelul instituțiilor guvernamentale.”, a declarat miercuri premierul Nicolae Ciucă.

Coaliția va prelungi cu trei luni compensarea cu 50 de bani a preţului carburanților

Coaliția de guvernare a ajuns la un acord luni seară pentru prelungirea cu trei luni a compensării cu 50 de bani la preţul carburanților, au declarat luni pentru HotNews.ro surse apropiate discuțiilor.

Potrivit surselor citate liberalii au considerat că e necesar menținerea subvenției doar pentru motorină întrucât prețul benzinei s-a stabilizat.

De precizat ar fi că PSD nu a fost de acord cu propunerea PNL și a cerut ca prelungirea subveționării prețului să fie atât la motorină cât și la benzină. Surse politice au declarat pentru HotNews.ro că menținerea subvenției doar pentru motorină „ar fi o măsură discriminatorie”.

Totodată UDMR a susținut ca măsura compensării la carburanți atât la benzină cât și la motorină să continue până la primăvară, pe motiv că bugetul poate susține aceste costuri.

Subvenționarea prețului la carburanți s-a aplicat pe trei luni și urmează să expire pe 30 septembrie.

Impactul bugetar pe cele trei luni a fost de 900 de milioane de lei.