Premierul estonian Kaja Kallas a declarat că sunt posibile pene de curent dacă Rusia va elimina statele baltice din rețeaua electrică comună, într-un mesaj în care a anunțat și un exercițiu militar, transmite Reuters.

Kaja KallasFoto: Raigo Pajula / AFP / Profimedia Images

„Trebuie, de asemenea, să fim pregătiți pentru cazul în care Rusia ar deconecta Estonia, Letonia și Lituania de la rețeaua electrică", a declarat ea într-un discurs televizat joi seara, potrivit site-ului guvernului.

„Ar fi înțelept să fim pregătiți pentru posibile întreruperi de energie electrică - asta include autoritățile publice, companiile și fiecare persoană", a adăugat ea, descriind orice întrerupere ca fiind „temporară".

Aproape 3.000 de rezerviști au fost chemați joi la un exercițiu anual de apărare de o săptămână în Estonia, dar premierul a declarat că nu există o amenințare militară imediată la adresa țării.

Ea a făcut apel la cetățenii ruși care trăiesc în Estonia să ignore orice convocare pentru a lupta în Ucraina: „nu plecați, pentru că nu există cale de întoarcere".

La 30 de ani de la separarea de Uniunea Sovietică și la 17 ani de la aderarea la UE, statele baltice Lituania, Letonia și Estonia depind încă de Rusia pentru o aprovizionare stabilă cu energie electrică.

Un proiect finanțat de UE în valoare de 1,6 miliarde de euro vizează deconectarea statelor baltice de la rețeaua electrică comună cu Rusia și Belarus până în 2025, în favoarea sistemului energetic descentralizat din Europa continentală.

Președintele lituanian, Gitanas Nauseda, a spus în iunie că țara sa este pregătită dacă Rusia o deconectează de la rețeaua regională de energie electrică, ca represalii pentru blocarea transporturilor feroviare ale unor bunuri rusești către exclava Kaliningrad.

Rețeaua europeană de rețele electrice ENTSO-E se va conecta la rețelele statelor baltice în termen de 24 de ore în cazul în care aceste țări vor fi deconectate de Rusia, contribuind astfel la evitarea penelor de curent, a declarat în iulie operatorul lituanian de rețele electrice Litgrid.

„Dacă Rusia ne deconectează, chiar și astăzi, am fi pregătiți. Analiza noastră arată că furnizarea de energie nu ar fi raționalizată, nu se așteaptă întreruperi grave", a declarat directorul executiv al Litgrid.