„Explozia de pe Nord Stream 1 și Nord Stream 2 nu au nicio relevanță în ceea ce privește aprovizionarea cu Gaze din import a României, ", a declarat Ion Sterian, director general S.N.T.G.N. Transgaz S.A, în cadrul conferinţei Rezerve de energie pentru iarnă şi resurse de independenţă energetică.

Ion Sterian, TransgazFoto: AGERPRES

Noi, la Transgaz, ne-am luat toate măsurile necesare pentru a asigura securitatea în funcționare a sistemului național de transport, a mai precizat Sterian.

Potrivit acestuia, compania se află la sfârșitul reviziilor mentenanței, urmând ca la 1 noiembrie, Transgaz să aibă toate lucrările de mentenanță finalizate și să nu mai fi necesare întreruperi pentru anumite activități de mentenanță pe perioada iernii.

„Am importat ieri circa 5 milioane de metri cubi de gaze, astăzi sunt nominalizate 6,2 milioane de metri cubi de gaze, din care 4,1 sunt tranzit prin România. Dar important e ceea ce am înmagazinat. Ieri s-au înmagazinat 12,3 milioane de metri cubi de gaze, azi, până mâine dimineață, circa 11 milioane de metri cubi de gaze”, a mai spus Sterian în cadrul conferinței.

Față de aceeași dată a anului trecut, România are cu 375 de milioane de metri cubi de gaze mai multe înmagazinate. „Practic, astăzi avem înmagazinate 2,6 miliarde de metri cubi de gaze, care sunt volume suficiente pentru a trece iarna comparativ cu anii precedenți", a mai precizat Ion Sterian.