Cancelarul german Olaf Scholz a anunţat joi deblocarea a 200 de miliarde de euro pentru plafonarea preţurilor la energie, în ideea de veni în sprjinul consumatorilor în contextul inflaţiei, care nu încetează să crească după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Prețul energiei electrice, prea ridicatFoto: Animaflora | Dreamstime.com

„Preţurile trebuie să scadă, aşa că Guvernul va face tot ceea ce poate. În acest scop, punem la punct un amplu scut defensiv”, a spus Olaf Scholz, potrivit AFP și Agerpres.

Conform planurilor anunţate joi, care vor fi finanţate prin noi împrumuturi, Guvernul de la Berlin va introduce o frână de urgenţă la preţurile la gaze şi electricitate şi de asemenea va renunţa la intenţia anterioară de a introduce o taxă pe gaze care urma să fie plătită de consumatori, în ideea de a evita noi majorări de preţuri.

Guvernul german va dezvălui în perioada următoare detaliile acestui nou dispozitiv, care se va adăuga precedentelor măsuri de sprijin cu o valoare totală de aproximativ 100 de miliarde de euro.

O criză energetică fără precedent în ultimii 50 de ani

Rata anuală a inflaţiei în Germania a urcat până la 10% în luna septembrie, cea mai ridicată valoare înregistrată după luna decembrie 1951.

„Ne regăsim într-un război pentru energie, pentru prosperitate şi libertate”, a spus ministrul german al Finanţelor, Christian Lindner. „Vrem să separăm în mod clar cheltuielile de criză de managementul nostru obişnuit al bugetului, vrem să trimitem un semnal foarte clar către pieţele de capital”, a adăugat Lindner.

Explozia preţurilor la gaze naturale şi electricitate după revenirea post-Covid, şi mai ales după debutul războiului din Ucraina, a declanşat o criză energetică fără precedent în ultimii 50 de ani, criză care nu ocoleşte nicio ţară. Numeroase state au pus la punct măsuri de susţinere a gospodăriilor şi companiilor, iar o serie de ţări, precum Franţa şi Spania, au introdus plafonarea preţurilor la energie.

Germania plăteşte în prezent un preţ semnificativ pentru dependenţa sa crescută de gazele naturale venite din Rusia, care înainte de războiul din Ucraina era responsabilă pentru 55% din necesarul de gaze al Germaniei. Prima economie europeană trebuie să găsească acum alte surse de aprovizionare pe o piaţă unde preţurile au explodat.

___________

(Foto articol: Photo 240042011 © Animaflora | Dreamstime.com)