Compania rusă Gazprom a afirmat luni că gazul a încetat să se mai scurgă din cele trei conducte de gaz Nord Stream sparte sub Marea Baltică și că ar putea fi posibilă reluarea pompării prin conducta unică rămasă neafectată, transmite Reuters.

Nord Stream 2 nu a primit autorizație de funcționare în GermaniaFoto: DreamsTime

Într-un comunicat, Gazprom a spus că presiunea în cele trei conducte s-a stabilizat și că lucrează pentru a reduce riscurile de mediu.

Europa a lansat investigații după ce au fost descoperite scurgeri majore în cele două gazoducte rusești Nord Stream 1 și 2, fiecare formată din câte o pereche de conducte, ipoteza principală fiind cea a unui sabotaj.

Nord Stream 1 a raportat o scădere semnificativă a presiunii pe ambele sale conducte, despre care se presupune că a fost cauzată de spărturi, în timp ce Nord Stream 2 a raportat o scădere bruscă similară a presiunii pe linia sa „A".

Gazprom spune că linia „B" a Nord Stream 2 ar putea exporta în continuare gaze către Europa, dacă se va lua decizia de a începe livrările.

Nord Stream 1 era pe deplin funcțional înainte ca Rusia să reducă și apoi să oprească fluxurile de gaz în ultimele șase luni, invocând neplata în ruble rusești și probleme tehnice.

Însă Nord Stream 2, recent finalizat, nu a fost niciodată pus în funcțiune, deoarece Germania, unde ajunge gazoductul, a înghețat procesul de autorizare în timp ce Rusia se pregătea să invadeze Ucraina.

„În cazul în care se va lua decizia de a începe livrările prin linia B a Nord Stream 2, gazele naturale vor fi pompate în conductă după ce integritatea sistemului va fi verificată și controlată de autoritățile de supraveghere", a precizat Gazprom.

(foto articol: ©Rafael Henrique|Dreamstime.com)