Cei treisprezece membri ai Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), în frunte cu Arabia Saudită, și cei zece parteneri ai acestora, în frunte cu Rusia, se vor întoarce fizic în capitala austriacă, sediul cartelului, pentru prima dată din martie 2020.

Yamani la conferinta OPEC din Viena din 1975Foto: STF / AFP / Profimedia Images

„Există multe zvonuri cu privire la modul în care alianța va reacționa la deteriorarea mediului economic", a declarat Craig Erlam de la Oanda, potrivit AFP.

Unii analiști sugerează că, în noiembrie, cotele de producție vor fi reduse cu aproximativ un milion de barili pe zi.

Aceasta ar fi cea mai semnificativă scădere de la reducerile istorice de aproape 10 milioane de barili decise în primăvara anului 2020, în fața prăbușirii cererii legate de pandemia Covid-19.

Reafirmarea influenței sale

Ca răspuns, prețul petrolului a sărit cu peste 5% luni, înainte de a se stabiliza în jurul valorii de 83 de dolari pentru US WTI și 88 de dolari pentru Brent din Marea Nordului.

Cu toate acestea, prețurile celor două referințe mondiale ale țițeiului sunt încă departe de vârfurile înregistrate în martie, la aproape 140 de dolari pe baril, la începutul războiului din Ucraina.

Deja în septembrie, confruntată cu temerile legate de recesiune, Opec+ și-a redus ușor ținta (cu 100 000 de barili), pentru prima dată după mai bine de un an, și a declarat că este pregătită să facă mai mult.

"Grupul de producători a pierdut controlul asupra pieței petrolului în ultimele săptămâni și va dori să-și reafirme influența", a declarat analistul PVM Energy, Stephen Brennock.

Întrebarea care se pune acum este cât de mare va fi tăierea. Potrivit UBS, o scădere de cel puțin 500.000 de barili ar fi necesară pentru a "opri dinamica negativă a prețurilor".

Aceasta este o ușurare pentru alianță, care nu reușește aproape în fiecare lună - cu câteva rare excepții - să își îndeplinească cotele.

O reducere, chiar și una severă, ar fi "foarte ușor de pus în aplicare", "având în vedere că majoritatea membrilor sunt la limita a ceea ce pot produce", confirmă Bjarne Schieldrop de la Seb.

Analistul notează că Arabia Saudită produce în prezent 11 milioane de barili pe zi, o producție atât de mare încât nu a reușit să o mențină decât "de două ori în istoria sa", și nu pentru mai mult de o lună sau două.

O palmă dată lui Joe Biden. Cât de mare va fi frustrarea consumatorilor

Rămâne de văzut cum vor reacționa occidentalii, care sunt destul de mulțumiți de actuala scădere a prețurilor, în timp ce creșterea prețurilor la pompă îi afectează pe automobiliști.

"Orice reducere va frustra, fără îndoială, țările consumatoare care se află în pragul recesiunii după ce au petrecut un an făcând față creșterii costurilor cu energia din cauza redresării post-pandemice și a războiului din Ucraina", avertizează Erlam.

Aceștia solicită de câteva luni o deschidere mai largă a porților. Președintele american Joe Biden a vizitat chiar Arabia Saudită la mijlocul lunii iulie pentru a încerca să influențeze strategia Riadului.

Din păcate, decizia OPEC de a strânge robinetul sună ca o palmă dată Casei Albe. Pentru Erlam, "mărimea cantității reduse va determina mărimea reacției".