​Depozitele de gaz din România au depășit, azi, cota de umplere de 90 la sută, a anunțat vineri, pe Facebook, premierul Nicolae Ciucă. Avem cu 477 milioane de metri cubi de gaz depozitați deja în plus față de anul trecut, adică 2,774 miliarde mc din capacitatea totală de stocare de 3,07 miliarde.

Conducte TransgazFoto: Transgaz
  • „Românii și economia noastră vor avea la dispoziție întreaga cantitate de gaze necesară pentru a trece cu bine această iarnă, indiferent de cum va fi vremea.
  • Din cele 55 de milioane de metri cubi necesari pentru un consum zilnic mediu pe timpul iernii, aproape jumătate sunt produse intern, în mod curent, iar diferența este acoperită de cantitățile din depozite.
  • Evaluările arată că nu există absolut nicio problemă în alimentarea cu gaze pentru populație, industrie, mediu de afaceri.”, susține premierul Nicolae Ciucă.

România și-a îndeplinit angajamentul european de a avea, la 1 octombrie, 80% din depozite acoperite cu volumul necesar de gaz natural.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat săptămâna trecută că România va avea suficiente gaze naturale în această iarnă.

„Vom avea gaze în această iarnă. Importurile care veneau până acum din Federația Rusă, vor veni și din alte surse. Gazele naturale vin în continuare în România. Marea majoritate nu sunt gaze rusești”, a spus el.

Ministrul a mai subliniat că există flux de gaze naturale pe interconectorul dintre Grecia și Bulgaria, adică s-a operaționalizat coridorul vertical care poate aduce gaze din Azerbadjan și din porturile grecești prin acest coridor în Bulgaria, România și de aici către Republica Moldova sau către Europa Centrală.

Acesta a spus că se lucrează acum la tranzitul acestor gaze din Azerbaidjan și de provenienta LNG pentru a putea să le aducem în România.

UE și-a atins mai devreme ținta de 80% de stocare a gazelor, în ciuda reducerilor Rusiei

UE și-a atins obiectivul de a-și umple spațiile de stocare cu gaze cel puțin până la 80% cu „mult înainte” de termenul-limită din noiembrie, în ciuda perturbărilor continue ale aprovizionării cu gaze din Rusia, a anunțat miercuri, 31 octombrie, responsabila UE pentru energie, Kadri Simson.

UE și-a fixat ținta de stocare în luna mai, drept răspuns la reducerea livrărilor de gaze rusești și pe fondul crizei energetice în curs. Ținta era de minim 80% până la 1 noiembrie 2022 și de cel puțin 90% până la 1 noiembrie în anii următori, pentru a exista suficient gaz pentru depășirea iernii. Nu toate statele UE dețin spații de stocare subterane. Dar dintre cele care au, 10 au depășit deja ținta de 80%.

Belgia, Cehia, Danemarca, Franța, Germania, Italia, Polonia, Portugalia, Spania și Suedia au depășit 80%, deși trebuie spus că capacitatea lor de stocare variază extrem de mult.

Alte șase țări - Austria, Croația, Ungaria, Olanda, România și Slovacia - și-au atins ținta intermediară pentru 1 septembrie și sunt pe cale s-o atingă la timp și pe cea de 80%. (...) Și în Austria, în ciuda reducerii livrărilor din Rusia, tancurile continuau să fie umplute săptămâna trecută, a anunțat ministerul de resort pe Twitter.

Stocurile țării au ajuns de la 61,9% la 65,2% în intervalul 20-27 august, depășindu-și deja ținta intermediară de 60% pentru 1 septembrie și fiind pe cale să-și atingă ținta intermediară de 70% pentru 1 octombrie.