​Transgaz a reluat joi, 13 octombrie, procedura de cumpărare de gaze naturale din import în scopul echilibrării Sistemului Național de Transport (SNT), după ce nu a primit nicio ofertă la o licitație similară lansată în luna august din acest an. Noul contract are o valoare estimată între 1,04 miliarde de lei și 1,3 miliarde de lei, potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).

Conducte TransgazFoto: AGERPRES

Transgaz solicită acum o cantitate contractuală totală de gaze naturale de 94,9 milioane mc, care poate fi suplimentată cu maximum 25%, prin act adițional, în funcție de nevoile concrete de echilibrare fizică reziduală a SNT.

Anterior, la licitația din luna august din acest an, Transgaz solicitase o cantitate contractuală totală de gaze naturale de 128 milioane mc. Valoarea contractului licitat atunci a fost cuprinsă între 1,07 miliarde lei și 1,34 miliarde lei.

Doar că la licitația din luna august, Transgaz nu a primit nicio ofertă, după cum arată datele din SEAP.

De ce vrea Transgaz să cumpere gaze de import

În caietul de sarcini al noii licitații, Transgaz menționează că acest contract este necesar pentru a acoperi fluctuațiile pe termen scurt ale cererii sau ofertei de gaz.

  • „Dacă în perioadele de cerere maximă (ianuarie-martie) sursele de gaze din producția internă și din depozitele de înmagazinare gaze naturale sunt exploatate la maxim și cantitățile de gaze achiziționate de pe burse ca și produse standardizate pe termen scurt nu acoperă necesarul de gaze care să mențină SNT în limite operaționale, atunci singura sursă disponibilă pentru menținerea SNT în limite operaționale este din import.”, se arată în caietul de sarcini al licitației.

Prestarea serviciilor de echilibrare a SNT se va face doar în urma unei solicitări ferme a Transgaz.

Durata de valabilitate a contractului este de la 01.01.2023 – 31.03.2023, iar prestarea serviciilor se va realiza în această perioadă. Prin act adițional, la solicitarea Transgaz, contractul poate fi prelungit cu o lună.