Compania finlandeză de utilități Fortum a anunțat luni că va începe un studiu de fezabilitate de doi ani pentru a explora posibilitatea construirii de noi centrale nucleare în Finlanda și Suedia.

Centrala nucleară Olkiuloto din FinlandaFoto: Dreamstime / Dirk Fritsche

Anunțul vine în contextul în care Europa se străduiește să își consolideze securitatea energetică pe termen lung și să reducă costurile, după ce reducerile în aprovizionarea cu gaz rusesc au dus la creșterea prețurilor la electricitate în acest an.

„Fortum va examina condițiile comerciale, tehnologice și societale, inclusiv condițiile politice, juridice și de reglementare, atât pentru reactoarele modulare mici (SMR), cât și pentru reactoarele convenționale mari", a transmis compania printr-un comunicat.

Finlanda a început anul acesta producția la prima centrală nucleară nouă din Europa din ultimii peste 10 ani.

În țara vecină, Suedia, se așteaptă ca un nou guvern să își preia mandatul în această săptămână cu un plan de a construi, de asemenea, noi centrale nucleare.

„Obiectivele privind independența energetică, securitatea aprovizionării și neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon sunt provocări cu care se confruntă întreaga noastră societate", a declarat vicepreședintele executiv al Fortum, Simon-Erik Ollus.

„Vrem să aflăm în ce condiții am putea să le îndeplinim cu ajutorul producției de energie nucleară, despre care se știe că este fiabilă și fără emisii de CO2", a mai spus el.

(foto articol: © Dirk Fritsche | Dreamstime.com)