Comisia Europeană urmează să propună săptămâna aceasta un plafon de preţ ”dinamic”, de ultimă instanţă, pentru gazele naturale în Uniunea Europeană şi limite obligatorii ale gradului în care preţurile tranzacţionate pot fluctua într-o singură zi, conform unui proiect de propunere, citat de Reuters și news.ro.

Conducte de gazeFoto: Paweł Bożek | Dreamstime.com

UE încearcă să se îndepărteze de combustibilii fosili ruşi, dar în ultimele luni Moscova a deconectat în mare parte blocul de la conductele sale de gaze, crescând preţurile şi creând preocupări privind aprovizionarea.

În conformitate cu propunerea văzută de Reuters, care va trebui să fie aprobată de guvernele UE, Agenţia Europeană pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare a Energiei (ACER) ar urma să fie însărcinată cu crearea unui indicator de preţ, până pe 23 martie, pentru gazele naturale lichefiate, din care UE îl cumpără.

Comisia recomandă posibile intervenţii în preţul instrumentului olandez de transfer al titlurilor (TTF), care este utilizat pe scară largă în Europa pentru contracte şi acoperire.

Executivul UE ar propune ”în ultimă instanţă” stabilirea unui preţ ”dinamic” al pieţei, la care tranzacţiile cu gaze naturale pot avea loc pe piaţa spot TTF în condiţii specifice.

Măsurile nu ar trebui să afecteze securitatea aprovizionării, nici să conducă la o creştere a consumului de gaze şi nici să afecteze funcţionarea ordonată a pieţelor derivate pentru energie, se arată în proiect.

Guvernele UE ar trebui să fie de acord cu acest lucru şi nu ar dura mai mult de trei luni.

Alte centre de comercializare a gazelor din UE ar fi legate de preţul spot TTF corectat printr-un coridor de preţ dinamic.

Propunerea este cu mult sub plafonul pentru preţul gazelor la nivelul UE, cerut de 15 ţări din UE, dar căruia i se opun alte ţări, cum ar fi Germania, Austria şi Ţările de Jos, care susţin că plafoanele ar putea duce la o lipsă de gaze şi că nu vor stimula economisirea energiei.

”Ca urmare a scăderii preţurilor gazelor, această propunere arată că apetitul pentru reforme ambiţioase, cum ar fi un plafon de preţ, se estompează”, a declarat Georg Zachmann, expert în energie la think tank-ul Bruegel.

Liderii UE sunt pregătiţi să dezbată opţiunile în cursul acestei săptămâni.

Propunerile vor avea nevoie de aprobarea guvernelor UE, care s-au certat de mai bine de o lună, de când Comisia a propus pentru prima dată un plafon de preţ doar pentru gazele ruseşti la începutul lunii septembrie.

Proiectul de propunere al Comisiei spune, de asemenea, că centrele de tranzacţionare din UE ar trebui să stabilească, până la 31 ianuarie, o limită a gradului în care instrumentele derivate din energie din prima lună pot să crească sau scadă într-o singură zi. Proiectul mai include, de asemenea, ideea de achiziţii comune de gaze, un mecanism de solidaritate pentru a evita disparităţile mari de aprovizionare în bloc şi un impuls pentru reducerea cererii de gaze.

Credit foto: Dreamstime