„Luni de zile mi se pare că lucrurile s-au desfășurat corect, nu am indicii în momentul de față ca s-ar fi schimbat ceva în comportamentul companiilor, dar suntem cu ochii pe ei.”, a declarat miercuri Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, întrebat despre creșterile din ultima perioadă la carburanți.

Pret benzina PetromFoto: HotNews.ro / Adrian Vasilache

Prezent miercuri la Palatul Victoria, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a fost întrebat cum își explică creșterile de prețuri la carburanți din ultima perioadă în ciuda măsurii Guvernului de a prelungi compensarea cu 50 de bani la litrul de benzină și motorină, precum și a unor fluctuații minore ale cotației barilului și a cursului leu-dolar.

Chirițoiu a dat vina pe decizia OPEC + de a reduce producția de petrol, care a dus la o anumită creștere a prețului materiei prime, a barilului de petrol, creștere care se transmite în prețuri.

  • „În momentul când variază prețul materiei prime, prețul internațional al barilului, vedem impactul în prețuri atât în sus, cât și în jos, într-o săptămână, maxim 2 săptămâni. Deci mare parte se transmite într-o săptămână și aproape integral se transmite în 2 săptamani și cu egală amplitudine și viteza în sus sau în jos.
  • Deci nu avem semne că lucrurile nu au mers bine astă vară. Acum dupa decizia OPEC de a reduce producția, ați văzut că s-a înregistrat o anumită creștere a prețului barilului, era peste 80 de dolari și s-a dus la peste 90 dolari, dar sub suta de dolari.
  • O anumită creștere era de așteptat. Monitorizăm piața, ne ia câteva zile, și dacă este nevoie să intervenim, vom interveni.”, a declarat miercuri Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

HotNews.ro a scris încă de săptămâna trecută că prețurile la motorină și benzină au început să crească din nou, în ciuda măsurii luate de Guvern de a compensa cu 50 de bani prețurile la pompă până la finele anului.

Motorina a trecut iar pragul de 8 lei, iar benzina a urcat spre 7 lei. Dumitru Chisăliță, expert în energie, a precizat pentru HotNews.ro că principala cauză este decizia OPEC de a reduce producția de petrol.

Între timp prețurile au crescut și mai mult, astfel că prețul mediu al unui litru de motorină a urcat la 8,33 lei în data de 18 octombrie, in timp ce prețul mediu al unui litru de benzină a urcat la 6,88 de lei, potrivit datelor Peco-online.ro.