Noile măsuri luate de țările Grupului celor Șapte pentru a limita vânzările de petrol rusesc la un preț scăzut impus nu vor fi replicate împotriva producătorilor OPEC, ale căror planuri de reducere a producției au iritat țările consumatoare, a declarat un oficial al Trezoreriei Statelor Unite pentru Reuters.

Platforme petroliereFoto: Neil Lee Sharp / Alamy / Profimedia Images

Washingtonul a comunicat cu reprezentanții Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) pentru a-i asigura de aceste limite ale planurilor sale și a susținut de la început că plafonarea nu va viza alți producători de petrol, a adăugat oficialul.

Comentariile ar putea contribui la aplanarea unei dispute între Statele Unite și Arabia Saudită, principalul exportator de petrol și liderul de facto al OPEC, în legătură cu ceea ce Washingtonul consideră a fi o colaborare cu Rusia pentru a priva piețele de aprovizionare chiar în momentul în care se profilează o recesiune globală.

Tensiunile dintre țările consumatoare, cum ar fi Statele Unite, și producătorii de petrol au fost tensionate în legătură cu politica de producție, sursele declarând pentru Reuters că furia OPEC în legătură cu planul de plafonare a prețurilor a fost unul dintre motivele pentru care a decis să reducă producția.

OPEC+, care grupează blocul de producători cu aliați, inclusiv Rusia, a anunțat săptămâna trecută că va reduce producția cu 2 milioane de barili pe zi pentru a echilibra piețele și a calma volatilitatea.

Arabia Saudită a declarat că reducerea reală va fi probabil de aproximativ 1 milion de barili pe zi (bpd), deoarece mai mulți membri OPEC au întâmpinat dificultăți în a-și atinge obiectivele de producție existente.

Casa Albă a declarat că analiza Statelor Unite a arătat că reducerea ar fi putut aștepta până la următoarea reuniune OPEC, după alegerile de la mijlocul mandatului din noiembrie din SUA.

Dar oficialii OPEC nu au legat această măsură de plafonarea prețului petrolului rusesc în discuțiile lor cu Statele Unite, a declarat săptămâna trecută secretarul adjunct al Trezoreriei americane, Wally Adeyemo.

Săptămâna trecută, Statele Unite au declarat că reducerea va crește veniturile Rusiei și au sugerat că aceasta a fost pusă la cale din motive politice de către Arabia Saudită, care a negat duminică că susține Moscova în invazia sa în Ucraina.

Plafonarea prețului prevăzută pentru 5 decembrie a fost concepută special pentru a aborda invazia Rusiei în Ucraina și nu va fi transferată altor producători, a adăugat oficialul, întrucât măsurile acestora de a limita producția determină creșterea prețurilor.

Noile sancțiuni nu semnalează nici inițierea unui cartel al cumpărătorilor pentru a contracara impactul politicilor OPEC asupra pieței petrolului, a declarat oficialul, care a refuzat să fie numit din cauza sensibilității situației.

Agenția Internațională a Energiei, cu sediul la Paris, care grupează țările consumatoare, a declarat săptămâna trecută că reducerea OPEC+ a dus la creșterea prețurilor și ar putea împinge economia mondială în recesiune.

Însă oficialul Trezoreriei SUA a considerat că impactul reducerii asupra prețurilor a fost atenuat, spunând că ar fi nevoie de o creștere a prețurilor de 30-40 de dolari sau de o reducere a producției de 10 ori mai mare decât reducerea efectivă a producției OPEC+, de aproximativ 900.000 de bpd, pentru a declanșa o recesiune.

G7 dorește să priveze Moscova de veniturile din timpul războiului, dar încearcă să evite un șoc global al ofertei, care ar putea crește prețurile și ar afecta proprii cetățeni, în timp ce temerile legate de recesiunea globală se adâncesc.

Adoptat de națiunile G7 în septembrie, planul de plafonare a prețurilor s-a confruntat cu interdicțiile mult mai stricte ale Uniunii Europene privind livrările rusești, ratificate în iunie.

UE a acceptat plafonarea în această lună, dar detaliile de reglementare nu au fost încă stabilite, ceea ce a sporit anxietatea cu privire la acest plan în industria petrolieră cu șase săptămâni înainte de final, potrivit Reuters.

15 milioane de barili de ţiţei din rezervele strategice ale ţării

Preşedintele american Joe Biden a anunţat miercuri un plan de a vinde 15 milioane de barili de ţiţei din rezervele strategice ale Statelor Unite şi de a începe refacerea acestora, în timp ce încearcă să reducă preţurile mari ale benzinei înainte de alegerile intermediare din 8 noiembrie, transmite Reuters.

Măsura vine la două săptămâni după ce Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol, condusă de Arabia Saudită, l-a supărat pe Biden, alăturându-se Rusiei şi hotărând o reducere a producţiei, stârnind temeri de o nouă creştere a preţurilor la benzinăriile din SUA, citează News.ro.

”Prin anunţul meu de astăzi, vom continua să stabilizăm pieţele şi să reducem preţurile într-un moment în care acţiunile altor ţări au provocat o asemenea volatilitate”, a spus Biden la un eveniment de la Casa Albă.

Biden a dat vina pe invadarea Ucrainei de către preşedintele rus Vladimir Putin pentru preţurile mai mari ale petrolului şi benzinei, în timp ce preţurile au scăzut cu 30% faţă de vârful de la începutul acestui an.

Biden face apel la creșterea producției de petrol în SUA

Joe Biden, care dorește să reducă prețul benzinei, a cerut miercuri companiilor americane să crească producția de petrol pe teritoriul SUA, potrivit AFP.

SUA „trebuie să crească în mod rezonabil producția de petrol a SUA”, a declarat președintele de la Casa Albă, după ce a confirmat că SUA va continua să apeleze la rezervele sale strategice pentru a stabiliza prețurile.

Această creștere a producției interne trebuie să se facă „fără a întârzia tranziția noastră către o energie curată”, a declarat președintele.

Biden și-a reiterat, de asemenea, criticile la adresa anumitor actori industriali din sectorul petrolului și gazelor.

„Profiturile rafinăriilor sunt de două ori mai mari decât de obicei. Iar marjele distribuitorilor sunt cu peste 40% mai mari decât de obicei", a scris el pe Twitter.