Guvernul pro-occidental al Republicii Moldova s-a plâns vineri că Gazprom nu se comportă ca un partener serios, având în vedere refuzul său de a spune Chișinăului ce cantitate de gaze naturale va furniza în noiembrie, transmite Reuters.

GazpromFoto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP / Profimedia

Una dintre cele mai sărace țări din Europa, Moldova este dependentă de gazul rusesc și a fost puternic afectată de creșterea prețurilor de la invazia Rusiei în Ucraina. Contractul dintre Moldova și Gazprom fluctuează de la o lună la alta, în funcție de prețul de pe piața la vedere al gazelor și al petrolului.

Vicepremierul Andrei Spînu a declarat că a întrebat-o pe șefa departamentului de export al Gazprom, Elena Burmistrova, cât de mult gaz va primi Moldova în noiembrie, iar aceasta i-a răspuns: „Vom vedea".

Gazprom a redus deja livrările din octombrie cu 30% și a declarat că ar putea opri complet gazul dacă Moldova nu-și plătește toate datoriile către companie.

„Gazprom spune că este un partener serios, dar partenerii serioși nu se comportă așa cum se comportă cu Moldova", a declarat Spînu pentru serviciul de știri online NewsMaker.

„Nu înțeleg care sunt motivele Gazprom pentru a întrerupe furnizarea de gaze. Noi avem un contract și suntem gata să plătim pentru gaz", a spus el.

Regiunea moldovenească separatistă Transnistria a anunțat anterior măsuri de urgență pentru a limita consumul de gaz, din cauza temerilor că Gazprom va reduce livrările.

Liderii transnistreni spun că au fost notificați de Gazprom că va reduce livrările cu 40% în noiembrie.

--------------