România va avea luni dimineaţă un volum de 3 miliarde metri cubi gaze în depozite, ceea ce înseamnă grad de umplere de 97,7% din capacitatea totală de înmagazinare, potrivit datelor furnizate pentru Agerpres de către Transgaz.

Conducte TransgazFoto: AGERPRES

Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, România are cu 701 milioane de metri cubi de gaze în plus în depozite. Pragul minim aprobat pentru România în noul regulament al Comisiei Europene, de 80%, a fost atins în 17 septembrie.

Secretarul de stat în Ministerulo Energiei George Niculescu a afirmat, joi, că nu aveam niciun motiv să considerăm că la iarnă vor fi probleme cu asigurarea aprovizionării, dacă regimul termic va fi unul normal.

  • "Spre deosebire de anul trecut, începem cu un grad foarte mare de umplere a depozitelor de gaze, de peste 97%, adică 2,970 miliarde metri cubi.
  • Este un grad foarte mare, care ne dă o siguranţă.
  • Procentul acesta ne va ajuta să depăşim fără probleme o iarnă obişnuită din punctul de vedere al valorilor termice", a spus el.

Totodată, producţia de cărbune a fost majorată, pentru a compensa nivelul mai scăzut de umplere a lacurilor de acumulare.