Președintele Klaus Iohannis a participat miercuri, în Egipt, la evenimentul de înmânare a scrisorilor de intenție privind împrumuturile de peste 3 miliarde de dolari acordate de Statele Unite pentru realizarea unităților 3 și 4 de la Cernavodă, informează Cotroceniul.

Reactoare CANDU CernavodaFoto: Nuclearelectrica

Cele două scrisori de intenţie vizează un prim împrumut de circa 50 milioane dolari, care va sprijini derularea Fazei a doua, de lucrări preliminare, a proiectului Unităţilor 3 şi 4 şi un împrumut ulterior, de 3 miliarde USD, care să sprijine Faza a treia, de construcţie efectivă a proiectului.

„Avem nevoie de securitate energetică, dar securitatea energetică este posibilă numai prin disponibilitate energetică şi noi, în România, avem o ambiţie şi aceasta este importantă pentru români, pentru mediul de afaceri şi pentru regiune pentru că aceasta este o nouă abordare care ne va asigura că avem suficientă energie, va demonstra că suntem independenţi energetic şi va arăta cum să atingem tranziţia verde pentru că innovarea şi energia nucleară vor face posibilă înlocuirea combustibililor fosili", a declarat şeful statului, citat de Agerpres.

John Kerry: România va dubla capacitatea de producţie de la Cernavodă

La ceremonie a fost prezent şi reprezentantul special al preşedintelui Statelor Unite ale Americii pentru Climă, John Kerry.

"Nu putem atinge neutralitate zero din punctul de vedere al impactului asupra climei până în 2050 fără ca energia nucleară să fie parte a mixului energetic", a transmis oficialul american.

El a afirmat că proiectul din România va dubla capacitatea de producţie de energie de la Cernavodă şi va ajuta la reducerea emisiilor.

Documentele au fost înmânate de către preşedintele US Exim Bank, Reta Jo Lewis, ministrului român al Energiei, Virgil Popescu.

"Este un pas mare în ceea ce priveşte independenţa României în domeniul energetic şi sunt sigur că noii paşi pe care îi vom face împreună vor creşte viteza şi vom finaliza programele noastre nucleare. Suntem angajaţi să realizăm programul nostru privind reactoarele", a spus ministrul Popescu.

Un acord parafat în urmă cu doi ani

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat și el, înainte de ședința de Guvern de miercuri, că este vorba de două scrisori de intenție, una privind împrumutul de 3 miliarde de dolari și una privind o finanțare de 50 de milioane de dolari.

  • „Astăzi au fost prezentate de către banca Exim a SUA scrisorile de intenție în privința finanțării cu 50 milioane de dolari a fazei a 2-a de realizare a reactoarelor 3 si 4 a centralei nucleare de la cernavodă, fază care va demara anul viitor și se va încheia în anul 2025.
  • Cea de-a 2-a scrisoare de intenție care prevede un împrumut de 3 miliarde de dolari care reprezintă finanțarea fazei a 3-a, care va demara în anul 2025 și se va încheia în anul 2030, fază care reprezintă realizarea fizică a celor 2 reactoare.”, a declarat miercuri premierul Ciucă.

​România și SUA au parafat în octombrie 2020 un acord interguvernamental pentru construirea Unităților 3 și 4 ale Centralei de la Cernavodă, pentru retehnologizarea Unității 1 și pentru cooperare pe diverse paliere în domeniul nuclear civil din România.

Pe lângă acord, a fost făcut și un memorandum de înțelegere cu EXIM US (Banca de Export-Import a SUA) pentru o finanțare de 7 miliarde de dolari pentru dezvoltarea proiectelor din domeniul nuclear, dar si alte domenii, anunța atunci la Washington ministrul economiei de la acea vreme, Virgil Popescu.

  • Iohannis s-a dus la Sharm El-Sheikh, Republica Arabă Egipt, pentru Summitul implementării climatice (Sharm El-Sheikh Climate Implementation Summit), care a avut loc luni și marți în contextul celei de-a 27-a Conferințe a Părților Convenției Cadru a Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP27).