​Guvernul va adopta vineri o ordonanță de urgență prin care se va stabili un mecanism de achiziție de energie electrică pentru protejarea populației și a economiei, a anunțat premierul Nicolae Ciucă.

Nicolae CiucaFoto: Guvernul Romaniei

UPDATE Ordonanța a fost adoptată.

Marian Neacșu, secretarul general al Guvernului:

  • Ordonanța de urgență vine sa reglementeze un mecanism care să poată să asigure pentru anul viitor câteva lucruri cu caracter de principiu.
  • Primul dintre ele este acela al sustenabilității măsurilor pe care Guvernul și Coaliția de Guvernare și le-a asumat pentru acest an de criză energetică, care vizează compensarea prețurilor la energie pentru consumatorii vulnerabili, pentru consumatorii casnici și pentru o parte din consumatorii non-casnici, respectiv IMM-uri, intrerinderi din agricultură etc
  • Este un mecanism pe care l-am lucrat împreună cu ministrul Energiei și ANRE.

Virgil Popescu, ministrul Energiei:

  • „Sistemul este destul de ingenios, în Franța este un sistem similar doar ca acolo este vorba doar de energia nucleară care intră în această platformă, aici vorbim de o platformă pentru o mai largă tehnologie.
  • Prețul de achiziție al acestei energii este prețul de referință din Ordonanța 119, acel 450 de lei preț pentru care statul nu percepe absolut nicio contribuție la fondul de tranziție. este un preț care asigură dezvoltarea în continuare a companiilor și permite dezvoltarea de noi capacități de energie electrică.
  • În acest sistem vor participa doar capacitățile puse în funcțiune inainte de Ordonanța 27, deci dăm un semnal în piață pentru investiții noi, in sensul că energia acestora nu va fi captată în acest sistem.
  • Pentru anul 2023 estimăm că aproximativ o treime din piața de energie se va regăsi in acest sistem.
  • Putem vorbi de o achiziție si de un preț al energiei electrice achiziționat de către furnizori care va permite practic menținerea acestor plaje de 68 de bani pentru persoanele fizice până în 100 kwh, 80 de bani până in 255 kwh, posibil 1,3 lei prin modificarea Ordonanței 119 în Parlament penbtru restul consumatorilor și 1 leu pentru IMM-uri, instituții publice, ceea ce se găsește acum în ordonanța 119.
  • Cred că acest sistem va permite o stabilitate a prețurilor pe toată perioada de aplicare a acestui mecanism.”

De ce e nevoie să fie modificată ordonanța 119 în Parlament și nu s-a venit de acum cu prețul de 1,3 lei pentru toți românii care consumă peste 255 de kwh?

  • „Am evitat acest lucru din 2 considerente. Primul pentru că am vrut ca prin această Ordonanță să reglementăm strict mecanismul de funcționare al pieței pentru anul viitor sau pentru perioada de aplicare a Ordonanței și nu am vrut să complicăm. Al doilea aspect este că în legea de adoptare a Ordonanței vom cuprinde toate categoriile de prețuri.
  • În Ordonanța 119 sunt reglementate compensările pentru toate categoriile de consumatori casnici și non casnici enunțați aici. E clar că acolo era locul pentru încă un preț care să fie reglementat.
  • Din câte cunosc, în cursul acestei săptămâni decidenții politici au convenit că săptămâna viitoare va avea loc o discuție asupra prevederilor din OUG 119 care e în Parlament, la legea de adoptare la camera decizională, Camera Deputaților, urmând ca în săptămâna cealaltă legea de adoptare a ordonanței 119 să fie adoptată. (..)
  • Marea industrie și consumatorii casnici cu un consum lunar peste 255 kwh primeau până acum energie la prețul pieței. Acum prețul va fi de 1,3 lei.”, a declarat Marian Neacșu.

Virgil Popescu, ministrul Energiei:

  • „Cred ca e și o dovadă de respect a Guvernului față de Parlament. De ce să venim acum să legiferăm printr-o ordonanță să punem un preț în condițiile în care acest lucru se discută deja în Parlament. Cred că e bine ca această Ordonanță să arate mecanismul de achiziție, e mai ușor de discutat pe el și la nivelul Comisiei Europene dcât să le amestecăm. Mecanismul vine complementar cu OUG 119 și va fi rezolvat în Parlament cât mai repede”

Ce se întâmplă până în luna ianuarie cu romanii care consumă lunar mai mult de 300 de kilowați. Rămân în perioada de iarnă la prețul pieței?

  • „Aș aștepta modificările în Parlament dar până atunci aș transmite același mesaj pe care l-am transmis de la adoptarea OUG 119 - au în continuare posibilitatea să se transfere, să se mute la un furnizor (n.a Hidroelectrica) unde prețul este sub 80 de bani, mai puțin decât plătesc cei care consumă până în 255 de kilowați.”, a declarat Virgil Popescu.

Exista posibilitatea ca acest preț de 1,3 lei/kilowatt să intre mai repede in vigoare decat 1 ianuarie 2023?

  • „Este o decizie care trebuie luată în Parlament, in Comisia de Industrii și Servicii. Toate costurile pe care le avem la nivelul Ministerului Energiei, certificate de ANRE, ne arată că actuala schemă nu a depășit bugetul estimat. Vorbim în momentul de față de plăți făcute de aproximativ 5 miliarde de lei. Gândiți-vă că s-au vehiculat sume foarte mari și vorbim de decontări inclusiv în cursul lunii august.”, a mai declarat Virgil Popescu.

Virgil Popescu: Prețul de piață din Ordonanța 119 se înlocuiește cu 1,3 lei

Ministrul Energiei a explicat care sunt plafoanele de preț în funcție de consum.

  • „Până în 255 de kilowați este 80 de bani, peste 255 de kilowați dar până în 300 de kilowați, această diferență se plătește la 1,3 lei, iar dacă ești într-o tranșă de consum de peste 300 de kilowați întreaga valoare este la 1,3 lei. Prețul de piață din Ordonanța 119 se înlocuiește cu acest 1,3 lei.”, a spus Virgil Popescu.

Estimări privind costuri de impact pentru comepnsările care vor rămâne?

  • „Prețul de 450 de lei este pentru energia disponibilă. Energia nu se vinde de pe o zi pe altă. Se vinde și la termen. Există și energie vândută în 2023. Acele venituri vor fi captate, iar estimările noastre pe piață în momentul de față sunt că nu va avea impact bugetar, ci totul se va autofinanța de la acele venituri de la producători și de la traderi, de la toți participanții din piață.”, a mai spus ministrul Energiei.

--------------------

Premierul a anunțat și prețurile la energie pentru populație, IMM-uri și marii consumatori.

„Vom adopta o Ordonanță de urgență prin care asigurăm mecanismenele de achizitie pentru energie astfel încât să asigurăm protejarea populației și a economiei, în felul în care vom menține prețul la energie electrică pentru consumatorii casnici de 0,68 lei pentru cei care consumă până în 100 de kilowați, 0,80 lei pentru cei care consumă între 100 și 255 de kilowați.

Vom menține prețul de 1 leu pentru IMM-uri și noutatea care apare prin introducerea acestui mecanism și desigur modificările care se vor face în parlament la Ordonanța 119, vom asigura un preț pentru marii consumatori de 1,3 lei.

De asemenea pentru consumatorii casnici care consumă peste 255 de kilowați vor beneficia de același preț al energiei de 1,3 lei, cu spcificația că diferit față de prevederile anterioare, cei care consumă peste 255 de kilowați vor plăti primii 255 de kilowați la valoarea de 0,80 de lei.”, a declarat Ciucă la începutul ședinței de Guvern.

Decizie la Guvern: Piața de energie, reglementată până în 2025. Preț plafonat și achiziție centralizată

Guvernul vrea să instituie vineri prin Ordonanță de Urgență un mecanism de achiziție centralizată de energie electrică, menit să limiteze veniturile obținute de producătorii de energie electrică. Achizitor unic va fi OPCOM, iar prețul de vânzare va fi de 450 lei/MWh.

  • Mecanismul de achiziție centralizată de energie electrică va fi instituit pe o perioadă de peste 2 ani, pe durata 1 ianuarie 2023 - 31 martie 2025.

Ce schimbări aduce Guvernul prin OUG

Actul normativ vizează instituirea unor măsuri temporare, pentru a limita veniturile obținute de producătorii de energie electrică, în sensul:

- Introducerea unui mecanism de achiziție centralizată de energie electrică, tranzacțiile cu energie electrică fiind aplicabile:

  • 1. producătorilor ale căror capacităţi de producere totalizează o putere instalată mai mare sau egală cu 10 MW, cu excepția producătorilor de energie electrică din surse regenerabile de energie, pentru tehnologiile și puterea instalată prevăzute la art 3. alin (1) din Legea nr. 220/2008, pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, cu modificările și completarile ulterioare, a capacităților de producere a energiei electrice intrate în funcțiune după data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, precum și producătorilor cu capacități de producere de energie electrică și termică în cogenerare care livrează energie termică în SACET.
  • 2. furnizorilor de energie electrică care au contracte încheiate cu clienți finali, operatorului de transport și de sistem energie electrică și operatorilor de distribuție energie electrică, pentru acoperirea consumului propriu tehnologic al rețelelor exploatate de aceștia. În calitatea de achizitor unic este desemnată societatea Operatorul pieței de energie electrică și de gaze naturale "OPCOM" S.A.

- Pe perioada utilizării mecanismului de achiziție centralizată de energie electrică prețul plătit de achizitorul unic producătorilor de energie electrică, pentru cantitățile de energie electrică vândute de aceștia prin intermediul acestui mecanism, este de 450 lei/MWh și, în același timp achizitorul unic vinde cantitățile de energie electrică cumpărate, furnizorilor de energie electrică care au contracte încheiate cu clienți finali, operatorului de transport și de sistem energie electrică și operatorilor de distribuție energie electrică,prin mecanismul de achiziție centralizată de energie electrică, cu prețul de 450 lei/MWh.

- Pentru desfășurarea mecanismului de achiziție centralizată, participanții la piață cărora li se aplică prevederile pezentului act normativ au obligația transmiterii la OPCOM și/sau Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica S.A, după caz, a situațiilor privind prognozele de consum anuale, defalcate pe luni, în vederea considerării acestora în procedurile de achiziție organizate de OPCOM.

- OPCOM organizează o procedura anuală de achiziție, în luna decembrie a anului precedent anului de aplicare, pe baza datelor validate transmise de către ANRE și câte o procedură de achiziție lunară, care are ca scop suplimentarea cantităților de energie electrică vândute/cumpărate, lunar în cadrul procedurii anuale.

- Cantitățile de energie electrică anuale și lunare rezultate în urma mecanismului de achiziție centralizată constituie obligații ferme ale participanților la piață cărora li se aplică prevederile prezentului act normativ.

Încălcarea mecanismului de achiziție centralizată se pedepsește cu amenzi de la 1 la 5% din cifra de afaceri

Proiectul de OUG aduce modificări la actuala Ordonanță de urgență a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023.

Mecanismul de achiziție centralizată este definit pe larg într-o nouă Anexă - Anexa 11.

În proiectul de OUG este prevăzut că „nerespectarea obligaţiilor prevăzute în Anexa nr. 11 constituie contravenţie şi se sancţionează de către ANRE cu amendă contravenţională de la 1% la 5% din cifra de afaceri anuală din anul financiar anterior sancţionării.”

În proiectul de OUG se mai precizează că mecanismul de achiziție centralizată NU se aplică operatorilor economici, producători de energie electrică din surse regenerabile de energie (..) capacităților de producere a energiei electrice intrate în funcțiune după data de 1 aprilie 2022, precum și producătorilor cu capacități de producere de energie electrică și termică în cogenerare care livrează energie termică în SACET.