Pentru a ajuta consumatorii de energie, Franța, Italia, România și încă o duzină de țări din UE propun insistent instaurarea unui plafon maxim de preț al gazelor la nivelul UE, potrivit Euronews, citat de Rador.

Petrol și gaze - RomâniaFoto: Ink Drop / Alamy / Alamy / Profimedia

Numai că se lovesc de opoziția unor țări precum Țările de Jos și Germania, care se tem că furnizorii își pot vinde gazul natural în altă parte.

Comisia Europeană propune un plafon temporar de preț și mai propune ca membrii UE să își unească forțele pentru a cumpăra împreună gaze, scăzându-le astfel prețul.

Dacă săptămâna viitoare miniștrii energiei nu reușesc să ajungă la un acord, atunci șefii de guvern vor trebui să găsească o soluție la summitul din 15 decembrie.

''Problema – spune Jack Van Roon, brutar – este că prețurile la gaze cresc vertiginos, iar la un moment dat nu mai poți ține pasul.

Acum plătesc 1400 de euro pe lună, dar în curând ar putea fi 12.000 sau 13.000 de euro: acestea sunt estimările pentru noiembrie și e imposibil să continui în acest ritm".

În urmă cu câteva zile, guvernul olandez a decis să ofere împrumuturi low-cost brutarilor dornici să înlocuiască cuptoarele pe gaz cu cele electrice, numai că pentru lucrătorii din sector această schimbare nu ar reprezenta o soluție.

''Desigur, se poate trece la curent, numai că pentru instalarea cablurilor (pe stradă) există un timp de așteptare de aproximativ doi ani și jumătate.

Încercam deja să facem rost de cuptoare noi, dar ar fi fost o investiție de jumătate de milion de euro, o sumă care provoacă prea multă nesiguranță, în raport cu ultimii 17 ani de muncă''.

Pentru a evita închiderea companiilor dependente de energie, Uniunea Europeană ar putea mări din nou sprijinul acordat consumatorilor de gaze și electricitate.

De la începutul crizei energetice (septembrie 2021), în țările Uniunii au fost alocate ajutoare în valoare de aproape 600 de miliarde de euro pentru a proteja consumatorii și întreprinderile de creșterea costurilor energiei.

Brutarii europeni suferă, iar creşterea costurile de producție devine deja un coșmar: fie că este vorba de brutăria locală, din colţul străzi care este administrată de o familie, sau de uriașa brutărie industrială, facturile vertiginoase reprezintă o amenințare existențială.

Criza energetică lovește puternic brutăriile europene: mai multe informații în acest sens pot fi găsite în raportul Euronews Witness despre brutarii aflaţi în dificultate în România, Italia și în Țările de Jos.