​Compania rusă Gazprom va reduce din 1 decembrie cu 56,5% livrările de gaze naturale către Republica Moldova, acuzând că numai o parte din volumul de gaze pe care-l livrează acestei ţări prin conductele care traversează Ucraina ajunge efectiv în Republica Moldova, relatează marţi Agerpres, citând presa de peste Prut.

Maia SanduFoto: - / Sputnik / Profimedia

Secretarul de Stat în Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării regionale de la Chişinău, Constantin Borosan, a semnalat pe Facebook că Gazprom a rezervat capacităţi ferme de transport ale operatorului gazoductelor ucrainene pentru punctele de conexiune cu Republica Moldova numai pentru un volum de 5,7 milioane de metri cubi pe zi pentru perioada octombrie 2022 - septembrie 2023.

Prin urmare, începând din 1 decembrie livrările de gaze ruseşti pentru Republica Moldova vor scădea cu 56,5% faţă de volumul prevăzut în contractul pe care compania Moldovagaz l-a încheiat cu Gazprom, a indicat oficialul citat.

Gazprom a anunţat de la începutul lunii octombrie diminuarea livrărilor de gaze către Republica Moldova, respectiv numai 5,7 milioane de metri cubi pe lună, motivând această reducere prin disputele cu Chişinăul asupra plăţii gazelor şi refuzul operatorului ucrainean al conductelor de a oferi un „serviciu integral” pentru transportul acestor gaze.

Potrivit Curţii de Conturi a Republicii Moldova, această ţară a acumulat o datorie de 590,8 milioane de dolari către Gazprom.

Pretextul invocat de Gazprom pentru reducerea livrărilor de gaze

Într-un comunicat emis marţi, Gazprom a acuzat Ucraina că înmagazinează anumite volume de gaze naturale destinate Republicii Moldova. Potrivit furnizorului rus, volumul gazelor naturale destinate Republicii Moldova şi care intră în Ucraina este mult mai mare decât cel care este transmis într-un final consumatorilor moldoveni, relatează Deschide.md.

„Clarificăm acum toate aceste aspecte. Nu înţelegem care este învinuirea faţă de operatorul de transport din Ucraina. Este un aspect legat de punctele de interconectare, prin care sunt transportate gazele naturale", a reacţionat secretarul de stat Constantin Borosan, conform aceleiaşi surse.

La începutul lunii octombrie Gazprom a redus cu 30% livrările de gaze către Republica Moldova, invocând „motive tehnice”. La sfârșitul lunii trecute președintele Maia Sandu a tras un semnal de alarmă, avertizând că țara se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din istoria sa.

Decizia anunțată marți de Gazprom vine la doar o zi după ce mai multe state europene au anunțat că vor acorda noi ajutoare financiare Rep. Moldova pentru a face față crizei energetice și a celorlalte repercusiuni ale războiului din Ucraina.

Doar Germania și Franța au anunțat că vor acorda guvernului de la Chișinău un sprijin de 32,3 milioane, respectiv 100 de milioane de euro.