Ungaria poate menţine după 1 ianuarie plafonarea preţurilor la combustibili doar dacă petrolul din Rusia este livrat fără întreruperi, iar rafinăria Mol din Szazhalombatta funcţionează continuu, a anunţat luni Guvernul de la Budapesta.

Țiţei rusesc, livrat prin conducta Drujba către Europa Centrală și de EstFoto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

În noiembrie 2021, Executivul ungar stabilea că preţurile la benzină şi motorină nu pot depăşi 480 forinţi (1,18 euro) pe litru la benzinării, sub preţurile actuale, de peste 500 de forinţi. Din cauza problemelor în aprovizionare, în iulie Ungaria a fost nevoită să elimine plafonarea preţului la carburanţi pentru firme.

„Putem menţine această măsură doar dacă livrările de petrol din Rusia sosesc fără întreruperi, iar rafinăria Szazhalombatta funcţionează continuu”, a declarat luni un oficial guvernamental pentru agenția internațională de presă Reuters, citată de Agerpres.

Luna aceasta, Mol a redus temporar livrările de combustibil către unii retaileri, după ce livrările de petrol din Rusia prin conducta Drujba au fost mult sub nivelul normal.

Livrările de petrol către regiunile din Europa Centrală şi de Est printr-o secţiune a conductei Drujba au fost temporar suspendate luna aceasta, după ce o rachetă rusească a lovit o centrală electrică care furniza electricitate pentru o staţie de pompare.

În urma majorării preţului energiei, rata anuală a inflaţiei în Ungaria a atins 21,1% în octombrie, de la 20,1% luna precedentă.

Economiştii intervievaţi de Reuters se aşteaptă ca rata medie a inflaţiei să urce la 15% în 2023, de la un nivel de 14% aşteptat în 2022, creşterea preţurilor urmând să depăşească ţinta Băncii Centrale a Ungariei de 2% - 4% chiar şi în 2024.

Drujba, o mega-conductă ce aduce petrol rusesc în Europa

Rusia furnizează Europei aproximativ 3,2 milioane de tone de țiței pe lună prin intermediul conductei Drujba. Această rută este exclusă din punct de vedere tehnic din embargoul UE contra petrolului rusesc, deoarece Ungaria, Slovacia și Cehia doresc să continue să cumpere de la ruși.

Dar principalii cumpărători din cadrul conductei - Germania și Polonia - vor să oprească achizițiile începând cu 2023, ceea ce înseamnă că aproximativ două milioane de tone pe lună vor trebui să găsească noi cumpărători.

Oleoductul Drujba este unul dintre cele mai lungi conducte de petrol din lume și una dintre cele mai mari rețele de oleoducte din lume. Aceasta transportă petrol pe o distanță de aproximativ 4.000 de kilometri din partea de est a Rusiei europene către puncte din Ucraina, Belarus, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Austria și Germania. De asemenea, rețeaua se ramifică în numeroase conducte pentru furnizarea de petrol în toată Europa de Est și dincolo de aceasta.