Premierul Nicolae Ciucă a anunțat marți că înlocuirea becurilor convenționale din locuințe cu becuri cu LED, un program care poate fi numit „rabla pentru becuri”, va avea asigurat un buget de 400 milioane de lei, printr-o Hotărâre care va fi adoptată astăzi de Guvern. Un alt program va fi dedicat autorităților locale pentru înlocuirea lămpilor stradale cu altele pe LED.

Bec traditional vs LEDFoto: Chernetskaya / Dreamstime.com

Premierul a anunțat la începutul ședinței de Guvern că se va adopta o Hotărâre prin care se vor modifica bugetele Fondului pentru Mediu și al Agenției Fondului pentru Mediu.

  • „Practic este acea Hotărâre de Guvern prin care punem în aplicare decizia pentru a finanța proiectele de eficiență energetică de care vor beneficia cetățenii și autoritățile locale.
  • Prin decizia de astăzi asigurăm un buget de 400 milioane lei pentru înlocuirea becurilor conventionale din locuințe cu becuri cu led, becuri noi, mai performante și mai economice. Practic îl putem numi programul rabla pentru becuri.
  • De asemenea, comunitățile locale vor beneficia de un program pentru iluminatul public stradal, înlocuind vechile lămpi cu altele pe baza de LED. Pentru acest program asiguram 500 milioane de lei.”, a declarat Ciucă.

VEZI AICI PROIECTUL DE HG ȘI NOTA DE FUNDAMENTARE

Finanțarea celor 2 programe: Ce spune Nota de fundamentare

În nota de fundamentare a proiectului de HG sunt furnizate următoarele detalii despre finanțarea celor 2 programe:

1. Programul privind creșterea eficienței energetice de înlocuire a becurilor uzate cu becuri led:

  • credite angajament: 400.000 mii lei

În contextul măsurilor pentru reducerea consumului la energie și a emisiilor de gaze cu efect de seră în locuințe, pentru utilizatorii casnici este necesară derularea acestui Program.

Valoarea creditelor de angajament este pentru asigurarea bugetului necesar lansării unei sesiuni de finanțare în anul 2022 în cadrul acestui Program.

  • credite bugetare – 400.000 mii lei

2. Programul privind iluminatul public stradal (lămpi cu LED)

  • credite angajament – 1.500.000 mii lei

Suma de 1.000.000 mii lei din valoarea totală a creditelor de angajament este pentru asigurarea bugetului necesar aprobării și încheierii contractelor aferente cererilor de finanțare depuse în sesiunile desfășurate în anul 2021 și în august 2022, iar suma de 500.000 mii de lei este necesară pentru asigurarea relansării Programului până la finele anului 2022.

  • credite bugetare – 250.000 mii lei

Valoarea creditelor bugetare este pentru asigurarea bugetului necesar efectuării plăților în cadrul celor 552 de contracte de finanțare încheiate în urma sesiunii din anul 2020, precum și în cadrul contractelor care vor fi încheiate în urma sesiunilor desfășurate în anii 2021 și 2022.

Sursa foto: Dreamstime.com