Noul guvern al Serbiei va revizui acordurile de vanzare catre Gazprom a companiei energetice de stat, NIS, a anuntat ministrul sarb al Economiei, Mladjan Dinkici, citat de publicatia electronica rusa Gazeta. In opinia sa, documentele nu reflecta interesele Serbiei. “Iata de ce acordul nu trebuie ratificat, iar viitorul guvern trebuie sa-si expuna noul sau punct de vedere vizavi de aceasta afacere”.

Mladjan Dinkici a aratat ca negocierile de vanzare trebuie reluate si continuate pana cand vor fi multumite ambele parti, sarba si rusa.

Presedintele legislativului de la Belgrad, Oliver Dulici, a anuntat inca de duminica faptul ca aprobarea acordului cu Gazprom „nu este posibila, mai ales ca documentul nu a ajuns inca in Parlament".

Lovitura pentru proiectul South Stream

Rusia si Serbia au semnat la sfarsitul lunii februarie au acord interguvernamental care deschide calea pentru constructia gazoductului South Stream pe teritoriul Serbiei. South Stream concureaza in mod direct gazoductul Nabucco, sustinut de Uniunea Europena, si la care participa si Romania.

Proiectul South Stream, care are costuri estimate la circa 10 miliarde de euro, va transporta gaze naturale din zona siberiana catre sudul Europei.

Serbia semnase si un acord care prevede vinzarea catre Gazprom a unei participatii majoritare la grupul petrolier NIS. Analistii au considerat ca acordul a avut si motivatii politice, in sensul ca autoritatile sirbe au multumit Rusiei pentru sprijinul aratat in cazul situatiei din Kosovo.