A doua centrala nucleara din Romania va avea intre doua si patru reactoare, aceasta urmind sa fie construita dupa anul 2020. Romania are in acest moment doua reactoare functionale la Cernavoda, si intentioneaza sa finalizeze lucrarile la alte doua. Desi Romania mizeaza pe energia nucleara, rezervele de uraniu sunt pe sfirsite, iar solutiile in acest sens intirzie sa apara.

Amanunte despre proiectul viitoarei centrale nucleare au fost prezentate luni de catre directorul general al Nuclearelectrica, Teodor Chirica, citat de agentia Mediafax. "Dupa 2020 va fi nevoie de o noua centrala nucleara, cu doua pana la patru unitati, asta pentru a se asigura reglajul in sistemul energetic", a spus Teodor Chirica, la un seminar pe tema strategiei energetice.

Potrivit oficialului Nuclerelectrica acest lucru este necesar in conditiile in care tot mai multe companii din sectorul energetic au in vedere realizarea unor centrale eoliene care au o productie fluctuanta de energie.

Dezvoltarea viitoarei centrale nucleare a fost anuntata anul trecut de catre premierul Calin Popescu Tariceanu, care a cerut efectuarea unor studii privind amplasamentul unei noi centrale nucleare, care va fi construita dupa punerea in functiune a unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda.

Singura centrala nucleara din Romania, de la Cernavoda, functioneaza cu doua grupuri nucleare cu o putere de circa 700 MW fiecare. Autoritatile intentioneaza sa construiasca, pana in 2015, alte doua rectoare cu puteri similare, in urma unei investitii de 2,2 miliarde euro.

Nuclearelectrica asteapta pana in 25 martie confirmarile celor sase companii selectate sa dezvolte proiectul, respectiv RWE (Germania), ArcelorMittal Romania, Iberdrola (Spania), CEZ (Cehia), Enel (Italia) si Electrabel (Belgia). Investitia de 2,2 miliarde euro nu include insa costurile de finantare si nici cresterele preturilor la materialele de constructie, in special ale otelului si ale manoperei din faza finala de constructie a unitatilor 3 si 4, a adaugat Chirica.

Potrivit lui Chirica, documentele pentru infiintarea companiei care va construi unitatile 3 si 4 vor fi parafate in 26-28 martie, urmand ca in aprilie raportul comisiei de negociere cu cele sase companii sa fie supus aprobarii Guvernului. Compania de proiect este estimata sa fie inregistrata in mai, iar constructia propriu-zisa a celor doua reactoare va incepe in a doua jumatate a anului 2009.

"Mentinerea unor cote mari pe piata reglementata, in conditiile in care tarifele sunt sub pretul pietei, nu ne va permite sa avem o participare mai mare in compania de proiect pentru reactoarele 3 si 4", a spus Chirica.

Compania de proiect va avea intr-o prima faza un capital social de 30 milioane euro si va functiona timp de 18 luni, urmand ca dupa aceasta perioada sa fie stabilita structura finala a actionariatului. Societatea va proiecta, pune in functiune si exploata cele doua reactoare.

Directiile in care se va dezvolta politica energetica a Romaniei sunt carbunele si energia nucleara, au spus-o foarte raspicat oficialii romani, in anii din urma. Romania este nevoita sa treaca pe energie atomica, pe masura ce centralele termo imbatrinesc si raman un important factor de poluare. De aceea, anul trecut a fost dat in functiune reactorul nr. 2 al centralei de la Cernavoda, cu o capacitate estimate la 700 MWh. In acest moment, Romania isi asigura circa 12-14 la suta din necesarul de energie din productia de la Cernavoda.

Din fericire, Romania are o intreaga infrastructura pentru industria nucleara: o fabrica langa Brasov si una la Zimnicea care produc combustibil nuclear, folosit de centrala de la Cernavoda, ca si o centrala de producere a apei grele (la Halinga). In acest moment, circa 12 la suta din necesarul de energie al Romaniei este asigurat de centrala nucleara de la Cernavoda

Marea problema cu care se confrunta Romania este cea a gasirii resurselor de uraniu necesare functionarii centralelor nucleare. In luna octombrie a anului trecut, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian a declarat ca Romania ia in considerare posibilitatea achizitionarii unei mine de uraniu in strainatate pina la sfirsitul deceniului viitor in contextul construirii reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda si al epuizarii resurselor interne de uraniu, prevazuta pentru anii 2015-2018.