Guvernele Uniunii Europene au convenit joi, în mod provizoriu, asupra unui plafon de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc transportat pe mare - o idee a Grupului celor șapte națiuni (G7) - cu un mecanism de ajustare pentru a menține plafonul la 5% sub prețul pieței, potrivit diplomaților și unui document consultat de Reuters.

Câmp petrolier rusesc din SiberiaFoto: DreamsTime / Dyshlyuk

Acordul mai are nevoie de aprobarea tuturor guvernelor UE printr-o procedură scrisă până vineri. Polonia, care a făcut presiuni pentru ca plafonul să fie cât mai mic posibil, nu confirmase până joi seară dacă va susține acordul, a declarat un diplomat UE.

Țările UE s-au înțeles asupra unui plafon de preț pentru petrolul rusesc

Țările UE au dezbătut timp de mai multe zile detaliile plafonului de preț, care are ca scop reducerea veniturilor Rusiei din vânzarea de petrol, prevenind în același timp o creștere bruscă a prețurilor petrolului la nivel mondial, după intrarea în vigoare a embargoului impus de UE asupra țițeiului rusesc la 5 decembrie.

Acesta va permite țărilor să continue să importe țiței rusesc folosind servicii de asigurare și servicii maritime occidentale, atât timp cât nu plătesc mai mult pe baril decât limita convenită.

Propunerea inițială a G7 de săptămâna trecută prevedea un plafon de preț de 65-70 de dolari pe baril, fără niciun mecanism de ajustare.

Un oficial de rang înalt al G7 a declarat că un acord este „foarte, foarte aproape" și ar trebui să fie finalizat în zilele următoare și cel târziu luni.

Oficialul și-a exprimat încrederea că plafonarea prețului va limita capacitatea Rusiei de a duce războiul său împotriva Ucrainei.

Liderii G7 au monitorizat îndeaproape piețele petroliere în timpul dezvoltării mecanismului de plafonare a prețurilor și păreau „destul de mulțumiți" de acesta, a spus oficialul.

Anterior, secretarul adjunct al Trezoreriei SUA, Wally Adeyemo, a declarat la New York că plafonul de 60 de dolari se încadrează în limitele discuțiilor din cadrul blocului și ar limita veniturile rusești.

Mecanismul prin care se asigură că Moscova nu încasează prețul pieței

Întrucât țițeiul rusesc Urals URL-E se tranzacționa deja la un preț mai mic, Polonia, Lituania și Estonia au respins prețul mai mare de 65-70 de dolari pe baril, considerând că nu atinge obiectivul principal de a reduce capacitatea Moscovei de a-și finanța războiul din Ucraina.

„Plafonul de preț este stabilit la 60 de dolari, cu o prevedere care prevede menținerea acestuia cu 5% sub prețul de piață al țițeiului rusesc, pe baza cifrelor AIE", a declarat un diplomat UE.

Un document al UE consultat de Reuters arată că plafonul de preț va fi revizuit la jumătatea lunii ianuarie și, ulterior, la fiecare două luni, pentru a evalua modul în care funcționează sistemul și pentru a răspunde la posibilele "turbulențe" de pe piața petrolului care apar ca urmare.

Documentul a precizat că o „perioadă de tranziție" de 45 de zile se va aplica navelor care transportă țiței de origine rusă care a fost încărcat înainte de 5 decembrie și descărcat la destinația finală până la 19 ianuarie 2023.

Țițeiul rusesc Urals se tranzacționase joi după-amiază la aproximativ 70 de dolari pe baril.

Rușii nu prea pot exporta fără țările G7

Plafonarea prețului G7 pentru țițeiul rusesc transportat pe mare urmează să intre în vigoare la 5 decembrie, înlocuind interdicția totală mai dură a UE privind cumpărarea de țiței rusesc transportat pe mare, pentru a proteja aprovizionarea globală cu petrol, deoarece Rusia produce 10% din petrolul mondial.

Ideea de a pune în aplicare plafonul G7 este de a interzice companiilor de transport maritim, de asigurare și de reasigurare să manipuleze încărcături de țiței rusesc în întreaga lume, cu excepția cazului în care acesta este vândut la un preț mai mic decât cel stabilit de G7 și aliații săi.

Deoarece principalele firme de transport maritim și de asigurări din lume își au sediul în țările G7, plafonul de preț ar face foarte dificil pentru Moscova să își vândă petrolul la un preț mai mare.

Oficialul G7 și-a exprimat optimismul că blocul va ajunge, de asemenea, la un acord privind un plafon de preț și scutiri pentru produsele petroliere rafinate rusești înainte de 5 februarie, când intră în vigoare o interdicție a UE care interzice astfel de importuri.

(foto articol: ©Dyshlyuk|Dreamstime.com)