Gazul natural joacă un rol crucial în aprovizionarea Ungariei cu energie, dar o cale de reducere a dependenţei faţă de această resursă este creşterea importului de electricitate, a declarat vineri în Slovenia ministrul ungar al afacerilor externe şi comerţului exterior, Peter Szijjarto, relatează agenția ungară MTI, citată de Agerpres.

Peter SzijjartoFoto: Šulová Kateřina / ČTK / Profimedia

Unul dintre cuvintele cele mai repetate în dezbaterile europene este „diversificare”, ceea ce în viziunea guvernului ungar - spre deosebire de cea a altor guverne europene - înseamnă nu renunţarea la anumite surse de energie, ci achiziţia de energie provenită din cât mai multe resurse diferite şi transportată prin cât mai multe rute posibil, a explicat ministrul ungar.

În acest scop, a continuat el, ţara sa a lansat două proiecte esenţiale menite să-i garanteze aprovizionarea cu energie pe termen lung. Primul, acum realizat cu succes, priveşte interconectarea reţelelor electrice ale Ungariei şi Sloveniei, iar cel de-al doilea are în vedere achiziţia de energie verde din Azerbaidjan, via Georgia şi România, acordul asupra acestui proiect urmând să fie semnat la Bucureşti peste două săptămâni, a menţionat Szijjarto.

„Aceasta nu doar că ne va consolida securitatea aprovizionării cu energie, dar ne va permite de asemenea să avem în vedere aspectele de protecţie a mediului”, a adăugat el.

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a declarat săptămâna trecută, după o întrevedere la Belgrad cu omologul său azer Ilham Aliev, că Serbia doreşte să importe gaz natural şi electricitate din Azerbaidjan şi să se alăture unui mare proiect european de transport de electricitate printr-un cablu submarin în Marea Neagră care să unească Azerbaidjan şi Georgia cu România şi Ungaria.

Citește și: Investiția comună cu Azerbaidjan în gaze lichefiate: Un nou coridor de transport de energie între Marea Caspică și Marea Neagră. Ce rol va avea România