Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a catalogat luni drept fake news acuzațiile USR privind introducerea unei taxe pe soare și susține că toți românii care își montează panouri fotovoltaice pe casă nu vor plăti absolut nicio taxă pentru energia consumată și produsă.

Virgil Popescu, ministrul EconomieiFoto: Agerpres

Principalele declarații ale lui Virgil Popescu:

  • „După părerea mea faptul că se spune că se introduce o taxă este un fake news. Nu se introduce absolut nicio taxă. Trebuie să se știe că toți românii care își montează panouri fotovoltaice pe casă nu vor plăti absolut nicio taxă pentru energia consumată, energia produsă. Nu vorbim de nicio taxă.
  • Există posibilitatea în anumite condiții pe care directiva UE le oferă ca atunci când numărul prosumatorilor este foarte mare și ajunge la 8% din capacitatea instalată a sistemului energetic național în baza unui studiu pe care ANRE îl va face la data aceea, lucru foarte putin probabil să ajungem la acel procent, începand cu 1 decembrie 2026, atunci Guvernul, statul membru poate introduce o taxă prin ANRE sau Mediu sau oricare instituție care poate percepe această taxă.
  • Dar există foarte clar „poate introduce”, deci nu există că va fi o taxă de mâine sau poimâine sau de anul viitor sau peste 2 ani sau 3 ani sau 4 ani. Infirm categoric existența unei taxe pentru prosumatori, iar Ministerul Energiei nu va susține niciodată înființarea unei taxe.
  • Faptul că a fost transpusă o Directivă prin care ar exista o posibilitate după data de decembrie 2026 de a introduce în anumite condiții o anumită taxare este una și introducerea unei taxe este complet alta.
  • Nu va exista nicio taxare asupra prosumatorilor. Asta este un lucru foarte cert.”, a declarat luni ministrul Energiei.

Ministrul susține că Ordonanța de urgență a transpus în legislație o Directivă UE și că neimplementarea acesteia ar fi atras procedura de infringement.

Ministrul Energiei susține că textul final al OUG din Monitorul Oficial va prevede posibilitatea taxării

Potrivit acestuia, Ordonanța de Urgență va fi publicată probabil în seara aceasta în Monitorul oficial și va cuprinde exact sintagma din Directiva UE în care se spune că „statele membre pot aplica taxe” și nu cum se precizează acum în proiectul de OUG că „autoritățile administrației publice centrale și ANRE aplică taxe și tarife”.

După ce jurnaliștii i-au spus că proiectul de Ordonanță de urgență nu cuprinde sintagma că statele membre „pot aplica taxe", ci că „aplică taxe”, Ministrul Energiei a susținut că proiectul aflat în dezbatere publică este de fapt o primă versiune.

Jurnaliștii au subliniat faptul că și pe site-ul Guvernului, este același proiect în care lipsește sintagma că statele membre „pot aplica taxe”, Virgil Popescu a replicat că este aceeași formă prezentă și pe site-ul Ministerului Energiei, dar că forma finală adoptată în Guvern conține exact sintagma folosită în Dirtectiva UE care permite posibilitatea taxării și nu obligația.

Ce scrie acum în proiectul de OUG de pe site-ul Guvernului și ce prevede Directiva UE

Pe site-ul Secretariatului General al Guvernului, proiectul de OUG pe care Executivul l-a afișat pe lista actelor ce urmau a fi adoptate în ședința din 29 noiembrie nu cuprindea sintagma folosită în Directiva UE.

La finalul ședinței din 29 noiembrie, Guvernul nu a anunțat modificări la acest act, deci rămâne să urmărim varianta care va fi publicată în Monitorul Oficial.

În Directiva UE invocată de Ministerul Energiei se spune însă că statele membre UE „pot aplica taxe”, spre deosebire de OUG-ul Guvernului unde se spune că „autoritățile administrației publice centrale și ANRE aplică taxe și tarife”.

Iată ce prevede Directiva UE:

„Statele membre pot aplica taxe și tarife nediscriminatorii și proporționale autoconsumatorilor de energie din surse regenerabile, în legătură cu energia electrică din surse regenerabile autoprodusă de aceștia care rămâne în spațiile lor într-unul sau mai multe din următoarele cazuri:

  • (a) dacă energia electrică din surse regenerabile autoprodusă este sprijinită efectiv prin intermediul unor scheme de sprijin, numai în măsura în care nu sunt subminate viabilitatea economică a proiectului și efectul de stimulare a unui astfel de sprijin;
  • (b) începând cu 1 decembrie 2026, dacă proporția globală de instalații de autoconsum depășește 8 % din puterea totală instalată de energie electrică a unui stat membru și dacă se demonstrează, prin intermediul unei analize costuri-beneficii efectuate de autoritatea națională de reglementare a respectivului stat membru printr-un proces deschis, transparent și participativ, că dispoziția prevăzută la alineatul (2) litera (a) punctul (ii) fie a avut drept rezultat o sarcină disproporționată semnificativă pentru sustenabilitatea financiară pe termen lung a sistemului electric, fie creează un stimulent care depășește ceea ce este necesar în mod obiectiv pentru a obține o utilizare rentabilă a energiei din surse regenerabile, precum și că o astfel de sarcină sau un astfel de stimulent nu ar putea fi minimizat prin întreprinderea altor acțiuni rezonabile; sau
  • (c) dacă energia electrică din surse regenerabilă autoprodusă este produsă în instalații cu o putere totală instalată de energie electrică de peste 30 kW.

Guvernul a aprobat marți ordonanţa de urgenţă pentru completarea cadrului legal de promovare a utilizării energiei din surse regenerabile.