Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a susținut luni în conferința de presă că tot scandalul iscat de lipsa „taxării doar ca posibilitate” în recent adoptata Ordonanță de urgență privind promovarea energiei regenerabile ar fi pornit de la o primă versiune aflată în dezbatere inițial pe site-ul Ministerului Energiei și publicată apoi pe toate site-urile, inclusiv pe cel al Guvernului. Datele oficiale arată însă altceva.

Virgil Popescu, ministrul EconomieiFoto: Agerpres

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a organizat luni o conferință de presă pentru a da explicații pe tema controverselor iscate de așa numita taxă pe soare care ar fi fost introdusă în ordonanța de urgență adoptată în ședința de Guvern din 29 noiembrie.

În conferința care a avut loc după scandalul iscat de liderul AUR, George Simion, ministrul Energiei a fost asaltat cu întrebări de către jurnaliști pe tema prevederilor din proiectul de Ordonanță de urgență aflat în dezbatere publică pe site-ul Secretariatului General al Guvernului (SGG), la secțiunea actelor ce urmau a fi adoptate de Guvern în ședința din 29 noiembrie 2022.

Video cu explicațiile ministrului de la minutul 9:40:

Virgil Popescu a susținut că Ordonanța de Urgență va fi publicată „probabil în seara aceasta” (n.a nu s-a publicat nici acum) în Monitorul Oficial și va cuprinde exact sintagma din Directiva UE care trebuie transpusă în legislația națională în care scrie că „statele membre pot aplica taxe” și nu cum se precizează acum în proiectul de OUG că „autoritățile administrației publice centrale și ANRE aplică taxe și tarife”.

Jurnaliștii au subliniat că în proiectul aflat pe agenda Guvernului nu apare sintagma „statele membre pot aplica taxe”, ci că „aplică taxe”, iar Virgil Popescu a susținut că explicația ar fi faptul că proiectul de OUG aflat în dezbatere publică este o primă versiune care a fost publicată acum ceva timp în transparență decizională pe site-ul Ministerului Energiei, și preluat ulterior pe toate site-urile, inclusiv al SGG.

Vom vedea în cele ce urmează că versiunea publicată pe site-ul SGG diferă de cea publicată în luna iulie în transparență decizională pe site-ul Ministerului Energiei, dar mai întâi redăm dialogul Ministru-jurnaliști, pentru a vedea explicațiile lui Virgil Popescu:

Virgil Popescu: Nu modificăm absolut nimic. Faptul că a apărut un prim text..Ordonanța este în dezbatere publică de ceva timp. S-a lucrat la ea, are peste 200 de pagini, s-a lucrat cu consultanți la ea și a fost pusă în dezbatere publică. Faptul că din dezbatere publică, din primul text al dezbaterii publice, foarte mulți s-au găsit să citească și textul care apare în Monitorul Oficial, textul final, o să vedeți, așteptați diseară, o să vedeți că este „cu posibilitatea”. Va fi publicată în forma adoptată în ședința de Guvern.

  • Jurnalist: Acolo spune că aplică taxe, nu că pot aplica taxe.

Virgil Popescu: Nu, dvoastră ați citit pe site-ul Ministerului ce a fost pus în prima dezbatere publică.

  • Jurnalist: Nu, noi am citit ce a intrat în ședința de Guvern. În ședința de Guvern ați adus modificări?

Virgil Popescu: Eu vreau să așteptați să vedeți Monitorul Oficial. Dvoastră ați văzut ce este în dezbatere publică ce este pe site-ul Ministerului, care nu s-a mai schimbat.

  • Jurnalist: Forma din Monitorul Oficial conține prevederea posibilității introducerii acestei taxe sau o eliminați?

Virgil Popescu: Forma conține sintagma poate aplica. Este articolul 21 din Directiva 2018 din 2021 care trebuie transpusă. (...) Faptul că în Directivă scrie de o posibilitate, aceasta se transpune. Nu înseamnă că va exista această taxă și infirm că de mâine sau poimâine sau peste un an sau peste doi sau peste trei sau peste patru va exista vreo taxă pentru prosumator. Vă pot spune doar că în urma unui studiu, în anumite condiții, din 1 decembrie 2026.

  • Jurnalist: Deci textul care va fi publicat în Monitorul Oficial va fi altul decât cel pe care-l vedem astăzi pe site-ul Guvernului?

Virgil Popescu: Pe site-ul Ministerului Energiei este acea formă care se găsește pe toate site-urile. A fost prima Ordonanță pusă în transparență decizională. În Monitorul Oficial va apărea exact așa cum a fost adoptată și în Guvern.

Ce arată datele publice: Pe site-ul SGG și pe cel al Ministerului Energiei sunt proiecte diferite

HotNews.ro a verificat afirmațiile ministrului Energiei, iar datele oficiale arată că documentul aflat pe agenda SGG este diferit de cel publicat în transperență decizională în luna iulie pe site-ul Ministerului Energiei.

Metadatele din proiectul de OUG aflat pe agenda Guvernului arată că documentul a fost creat chiar în data de 29 noiembrie, când a avut loc ședința Executivului și a fost adoptat acest act.

De cealaltă parte, metadatele din proiectul de OUG publicat pe site-ul Ministerului Energiei în data de 5 iulie 2022, arată că documentul a fost creat pe 4 iulie 2022.

Diferențe apar și în textul celor două documente în privința celor 3 situații în care statul ar putea aplica taxe.

Astfel, în proiectul aflat pe agenda Guvernului, scrie la pagina 25 din 118 că: „autoritățile administrației publice centrale și ANRE aplică taxe și tarife nediscriminatorii și proporționale prosumatorilor de energie din surse regenerabile”

De cealaltă parte, în proiectul de OUG de pe site-ul Ministerului Energiei, scrie la pagina 21 din 118 că „autoritățile administrației publice centrale și de reglementare competente aplică măsuri nediscriminatorii și proporționale prosumatorilor de energie din surse regenerabile”.

Tot pe site-ul Ministerului Energiei mai este și un tabel comparativ al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) care face mențiuni în legătură cu modul în care ar trebui transpuse prevederile Directivei UE, inclusiv că ar trebui sintagma „se pot aplica taxe”.

Concluzia? În mod cert au existat mai multe versiuni ale proiectului de OUG, precum și observații venite de la diverse instituții avizatoare, dar la acest moment nu știm forma finală adoptată de Guvern decât atunci când se va publica în Monitorul Oficial.

  • HotNews.ro a solicitat explicații privind aceste neconcordanțe atât Guvernului cât și Ministrului Energiei, Virgil Popescu, și vom reveni cu răspunsuri imediat ce le vom primi.